Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
22 квітня 2015 р. Всi новини

За минулі 5 років кількість українських студентів за кордоном виросла майже у двічі

 

Щорічний моніторинг кількості українських громадян, які навчаються у закордонних університетах на денній формі, охоплює 34 країни світу, в яких громадяни України потрапляють у статистичний збір.

Як повідомляє CEDOS, число українців на студіях в іноземних університетах станом на 2013/2014 навчальний рік становить 40996 осіб. До цієї цифри не входять дані з Росії, Греції, Туреччини та Хорватії, адже статистичний збір у цих країнах ще триває. Проте, якщо екстраполювати дані з попереднього року, за кордоном у 2013/2014 році навчалось понад 46 тисяч громадян України. Серед найбільш бажаних для навчання країн були Польща, Німеччина, Росія, Канада, Чехія, Італія, США, Іспанія, Франція, Австралія, Великобританія.

Без врахування Росії, динаміка зростання з 2009 по 2014 роки складає 82%.

Якщо порівнювати два останні роки, то цей приріст складає 19% або ж 6501 осіб. Більше ніж 4/5 цього приросту склали саме українці, які навчаються в польських університетах, вони показали найбільш стрімке збільшення, як в абсолютному, так і відносному показниках – з 9620 до 15123 осіб. Також значний відносний та абсолютний приріст українських громадян на студіях демонстрували австралійські, канадські, британські, чеські та італійські університети.

Подано інформацію щодо денної форми навчання.

З огляду на те, що методологія збору даних у різних країнах не завжди збігається, подані цифри інколи мають різні значення.

Кількість студентів-українців, які навчаються на програмах повного циклу (тобто коли в результаті його завершення, випускник отримує освітньо-кваліфікаційний рівень) відображено у даних більшості країн: Австралія, Австрія, Азербайджан, Бельгія, Білорусь, Болгарія, Грузія, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Молдова, Нідерланди, Польща, Росія, Сербія, Словенія, Туреччина, Хорватія, Фінляндія, Франція, Чехія.

Кількість студентів-українців, які або навчаються на програмах повного циклу, або є учасниками різноманітних non-degree (програми обміну, стажування, мовні школи та ін.), відображено у даних таких країн: Великобританія, Канада, Німеччина, Словаччина, США, Угорщина, Швейцарія, Швеція.

Франція. Кількість студентів-українців без врахування осіб, які навчаються у так званих вищих школах (grandes écoles). Вищі школи зазвичай спеціалізуються на якійсь одній галузі, навчання в них платне та вважається більш престижним. У них навчаються 18% від усіх студентів Франції.

 

 

За матеріалами: Рідна