Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
22 травня 2015 р. Всi новини

У МОН презентували результати тестів українських школярів з англійської мови за європейськими стандартами

 

21 травня 2015 року в Міністерстві освіти і науки України відбулася презентація результатів тестування рівня знань англійської мови екзаменаційного департаменту Кембриджського університету.

У заході взяли участь директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко, голова департаменту оцінювання Cambridge English у Північній Європі Джиліан Хортон-Крюгер, директор з маркетингу у Північній Європі Кембриджського університету Аркадіуш Яворський, консультант в Україні  Дарина Сіжук.

Під час презентації директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Юрій Кононенко повідомив, що відповідно до дослідження експертів Cambridge English, екзаменаційного департаменту Кембриджського університету, випускники українських шкіл показали високий рівень у розумінні англійської.

За словами Юрія Кононенка, Міністерство разом з міжнародними організаціями серйозно думає над вдосконаленням системи врахування результатів цього оцінювання. «Наявність такого сертифікату дає право поставити найвищу оцінку в атестаті – 12 балів. По державному стандарту учні випускного класу повинні знати англійську мову на рівні В1, а спеціалізованих закладів  – на В2», - повідомив Юрій Кононенко.

Директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти зазначив, що Міністерство підтримує такий міжнародний зріз знань.
«Ми зацікавлені мати об’єктивну картину знань наших дітей, і це буде і в подальшому нам допомагатиме», - підкреслив Юрій Кононенкео.

Cambridge English спільно з Міністерством освіти і науки України перевірили вміння читати та розуміти на слух у 500 учнів одинадцятих класів з Дніпропетровська, Харкова, Києва, Львова та Одеси у квітні цього року.

За словами Джиліан Хортон-Крюгер, Голови департаменту оцінювання Cambridge English у Північній Європі результати показали, що 82% учнів, що брали участь у тестуваннях досягли щонайменше рівня B1 за загальноєвропейськими стандартами з мовної освіти, що відповідає програмним вимогам Міністерства освіти і науки України серед загальноосвітніх навчальних закладів. «Обнадійливим є і те, що 48% учасників досягли вищих з B1 рівнів», - додала Джиліан Хортон-Крюгер.

За даними дослідження, половина учасників тестування представляли школи з поглибленим вивченням англійської мови та половина із загальноосвітніх шкіл без фокусу на вивчення англійської. Не дивно, що учні із спеціалізованих навчальних закладів краще впорались із тестуванням та підтвердили вищий рівень, особливо у частині читання, однак пані Хортон-Крюгер зазначає, що багато учнів із неспеціалізованих шкіл також показали високий рівень володіння мовою.

Дарина Сіжук, консультант Cambridge English в Україні, пояснює, що результати є справді оптимістичними та показують ефективність навчання англійської у читанні та аудіюванні, але додає, що ще є над чим працювати. «Не кожна школа показала високий рівень навченості учнів. Ми також дуже часто спостерігаємо, що учні краще розуміють англійську мову та менше впевнені у, власне, використанні мови. Учням та вчителям слід приділяти більше уваги навчанню ефективного спілкування англійською», - сказала Дарина Сіжук.

Оксана Коваленко, головний спеціаліст департаменту загальної середньої та дошкільної освіти  МОН України зазначила, що особливо важливими для нас є високі показники учнів у частині тестування читання, адже зовсім скоро учні складатимуть зовнішнє незалежне оцінювання з англійської мови, яке також включає перевірку навичок читання.

Довідково: 15 квітня 2015 року екземаційний департамент Кембриджського університету спільно з департаментом загальної середньої освіти Міністерства освіти і науки України за підтримки авторизованих екзаменаційних центрів Cambridge English в Україні провели тестування з англійської мови 500 одинацятикласників Києва, Одеси, Харкова, Дніпропетровська та Львова. Екземаційні матеріали були направлені на перевірку до Кембріджського університету, де експерти оцінили рівень знань англійської мови серед української молоді.

 

   

За матеріалами: МОН