Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
27 травня 2015 р. Всi новини

Ми повинні докласти максимум зусиль для зміцнення університету як науково-навчальної інституції, - Сергій Квіт

 

На цьому наголосив Міністр освіти і науки України Сергій Квіт 26 травня під час зустрічі з професорсько-викладацьким складом та студентською молоддю Чернігівського національного технологічного університету.

У зустрічі також взяли участь відповідальний від Адміністрації Президента України за Чернігівську область Сергій Березенко, ректор Чернігівського національного технологічного університету Сергій Шкарлет.

Міністр освіти і науки України розповів викладачам і студентам вищого навчального закладу про реформи, законодавчі новації та шляхи їх реалізації.

За словами Сергія Квіта, українську систему вищої освіти, чекає низка позитивних змін, що наблизять її до європейських стандартів.

«Для того, щоб наші університети стали конкурентноздатними на глобальній арені, необхідно ще більше уваги приділяти саме дослідженням. В усіх рейтингах головний критерій якості сучасного університету - це результати наукових досліджень, які виражаються в публікаціях провідних видань, наукових базах тощо», -  підкреслив Міністр.

Як зазначив Сергій Квіт, наука - це завдання номер один, а навчальний процес має організовуватися навколо досліджень. Саме тому діяльність Міністерства спрямовано на те, щоб зміцнювати науковий сегмент в університетах.

Міністр освіти і науки наголосив, що прийнятий новий Закон України «Про вищу освіту», схвалений Урядом проект закону «Про наукову і науково-технічну діяльність», направлені на створення в країні сучасних університетів.

Сергій Квіт повідомив, що сьогодні триває імплементація Закону «Про вищу освіту», який ґрунтується на ідеї університетської автономії. «Ми маємо на увазі автономію академічну, фінансову і організаційну», - додав Міністр.

За словами Сергія Квіта, цей закон регламентує створення третього циклу освіти, який має прийти на заміну теперішній аспірантурі. Сучасна докторська програма - 4-річна програма, яка окрім наукових досліджень, передбачає активний навчальний процес.

Як повідомив Міністр освіти і науки,велике значення в запровадженні третього циклу освіти має інтерналізація цілої системи. Треба збільшувати міжнародний компонент, поглиблювати знання англійської мови, адже йти в науку без цього неможливо.

Окрім цього, Закон «Про вищу освіту» передбачає й створення нових структур. Зокрема, мова йде про Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, що запрацює вже цього року.

Під час зустрічі зі студентами та викладачами Міністр відповів на запитання щодо стипендії. Сергій Квіт зазначив, що стипендію мають отримувати студенти, які показують надзвичайні досягнення в навчанні, науковій роботі та ті, хто цього потребує - соціально незахищені. Наразі це питання опрацьовує робоча група, до якої, у тому числі входять представники студентського самоврядування.

«Реформування освіти і науки не може відбуватися поза реформуванням цілого суспільства і нашої економіки», - підкреслив Сергій Квіт.

 

   

За матеріалами: МОН