Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
13 червня 2015 р. Всi новини

«Цьогоріч уперше за історію конкурсів підручників учасниками не було подано жодної апеляції», - Павло Полянський

 

12 червня 2015 року заступник Міністра освіти і науки Павло Полянський провів нараду за участю представників Асоціації книговидавців та книгорозповсюджувачів України, спеціалістів МОН та Інституту модернізації змісту освіти.

Учасники наради обговорили питання видруку нових підручників для учнів 4-х і 7-х класів, оригінал-макети яких брали участь у цьогорічному конкурсі.

 «Усі без винятку підручники, які брали участь в конкурсі на електронному Репозитарії, отримають гриф Міністерства освіти і можуть використовуватися у школі», -  повідомив Павло Полянський. Також заступник Міністра звернув увагу на те, що завдяки відкритості й прозорості у проведенні конкурсу вперше цьогоріч не було подано жодної апеляції, оскільки не було для цього жодних причин та підстав.

Державне фінансування та видрук безкоштовних підручників для учнів, зазначив Павло Полянський, визначено Законом України «Про державний бюджет на 2015 рік». Відповідно до нього за кошти державного бюджету наступного навчального року будуть забезпечені діти-сироти;  діти, що позбавлені батьківського піклування; діти з інвалідністю та із малозабезпечених родин, а також учні шкіл з навчанням мовами нацменшин. Учнів зазначених вище категорій у 4-х класах по країні налічується понад 38 тис., а серед учнів 7-х класів – понад 40 тис.

Павло Полянський також сказав, що все ще зберігає «стриманий оптимізм» щодо вірогідності збільшення фінансування на програму видання підручників, що своєю чергою дозволило б забезпечити всіх дітей безкоштовними підручниками. Зі свого боку, Міністерство підготувало й подало всі необхідні аргументовані розрахунки щодо обсягу таких додаткових коштів.

На нині на видрук підручників для учнів із соціально вразливих категорій передбачено трохи більше 87, 3 млн грн. Заступник Міністра підкреслив, що ці кошти будуть розподілені між усіма учасниками конкурсу відповідно до результатів голосування вчителів за той чи інший підручник. Також держава встановить середню ціну відповідно до середньо виваженої ціни. Утім автор чи видавець можуть відмовитися від друку своїх підручників, якщо вони набрали малу кількість замовлень від шкіл і собівартість їхнього видруку буде для них надмірно високою.

Очікується, що вже цього місяця колегія МОН розгляне підсумки конкурсу, після чого підручникам будуть присвоєні грифи МОН, укладені угоди і розпочнеться їхнє друкування та доставлення.

Із результатими конкурсного відбору підручників для учнів 4-х та 7-х класів загальноосвітніх навчальних закладів по кожній школі та підручнику окремо  можна ознайомитися на сайті МОН за посиланням: http://mon.gov.ua/usi-novivni/povidomlennya/2015/06/12/rezultati-konkursnogo-vidboru/.

 

   

За матеріалами: МОН