Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
7 серпня 2015 р. Всi новини

Інна Совсун: Модель розподілу заяв абітурієнтів за пріоритетом cпрацювала

 

6 серпня 2015 року в Будинку Уряду відбувся брифінг першого заступника Міністра освіти і науки Інни Совсун на тему «Попередні підсумки вступної кампанії 2015».

Під час брифінгу Інна Совсун повідомила, що сьогодні вищими навчальними закладами були оприлюднені рейтингові списки вступників, рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення. Перший заступник Міністра нагадала, що в цьому році діє централізована система надання рекомендацій. У Єдиній державній базі з питань освіти формується загальний список і абітурієнтам пропонується одне місце державного замовлення за найвищим з доступних для них пріоритетів. Всі абітурієнти мають змогу побачити прохідні бали по іншим своїм заявам за пріоритетами та пересвідчитися, які є прохідні бали за кожним із них. «Випадків щодо оскарження результатів списків рекомендованих до зарахування наразі немає. В цьому році створено таку систему, котра унеможливила суб’єктивний чинник у формуванні списків», - підкреслила Інна Совсун.

Перший заступник Міністра повідомила, що цього року у зв'язку із тимчасовим призупиненням роботи Українського центру оцінювання якості освіти прийом заяв на вступ на денну форму навчання на основі повної загальної середньої освіти було подовжено на два дні - до 2 серпня. Інна Совсун також зазначила, що Міністерство сподівається на те, що з 1 вересня Українському центру з оцінювання якості освіти будуть повернуті сервери з базою даних, для того, щоб розпочати готуватися до зовнішнього незалежного оцінювання 2016 року.

Стосовно обсягів державного замовлення перший заступник Міністра освіти і науки зазначила, що в 2015 році держзамовлення здійснювалося з урахуванням зменшення кількості випускників, кількістю зареєстрованих для участі в ЗНО,  потребами ринку праці. «На сьогодні ми маємо дисбаланс між випускниками профтехучилищ і вищої освіти. Служби зайнятості скаржаться, що іноді не можуть знайти кваліфікованого випускника професійного училища. Натомість, забагато випускників юридичних та економічних вищих навчальних закладів»,- додала перший заступник Міністра.

Інна Совсун підкреслила, що підходи до розподілу місць державного замовлення мають бути змінені. Перші кроки в цьому напрямку на рівні міжвідомчих консультацій розпочато. За словами першого заступника Міністра, за дорученням Прем’єр – міністра України відбулася нарада під головуванням Віце-прем’єр-міністра В’ячеслава Криленка, на якій обговорювалася принципова зміна підходу розподілу державного замовлення. «Поштучний розподіл місць державного замовлення створює тільки більше бюрократичної тяганини. Тому треба шукати більш європейські підходи з управління того, яким чином ми будемо фінансувати університети», - наголосила Інна Совсун.

Перший заступник Міністра також повідомила, що в цьому році з початку вступної кампанії в Єдиній державній електронній базі з питань освіти зареєстровано 1 834 910 заяв від 527529 вступників.

    

 

За матеріалами: МОН