Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
27 серпня 2015 р. Всi новини

Перспективи проведення ЗНО у 2016 році, – Ігор Лікарчук

 

Як зазначив Ігор Лікарчук, директор Українського центру оцінювання якості освіти, проведення ЗНО у 2016 році є майже неможливим.

Він зазначив п’ять підстав для такої заяви.

Перша. Під час слідчих дій були вилучені сервери УЦОЯО, комп’ютерна техніка, програмне забезпечення. Що стосується їх повернення, то це може відбутись не скоро. Принаймні так стверджують юристи, які знаються на судовій практиці.

Для відновлення апаратного і програмного забезпечення технологічного проведення зовнішнього незалежного оцінювання знадобиться не менше 10 – 11 місяців напруженої роботи команди програмістів. Крім того, потрібні кошти, проведення численних тендерних процедур.

Друга. В УЦОЯО було вилучено всю базу тестів, а це 40 тисяч каліброваних завдань для сертифікованих робіт. Де ці завдання, в якому вони стані – невідомо. Отже, тести доведеться готувати вручну із завдань, які будуть придумані на ходу. «Ми не гарантуємо якісних валідних сертифікаційних робіт у зв’язку з цією ситуацією», – наголосив Ігор Леонідович.

Третя. В УЦОЯО застаріла техніка. І нового сезону обладнання не витримає, адже останнього разу техніка оновлювалась у 2008 році. Відтоді центр не отримував копійки на оновлення засобів. 60 % співробітників працюють на власних ноутбуках.

Четверта. У проекті держбюджету на проведення ЗНО передбачається 109 млн гривень, а це на 10-11 млн гривень більше, ніж цього року. Хоча кількість тестувань, за планами, затвердженими МОН, має зрости в 3,5 разу.

П’ята. УЦОЯО й регіональні центри за останні півтора місяця втратили кількох високопрофесійних фахівців, яких сьогодні замінити ніким. «Процес відтоку наростає. Система ЗНО трималась на ентузіазмі та великому бажанні її працівників зробити реформу. Ми її зробили. На застарій техніці, сидячи вдвох на одному стільці, утрьох за одним столом. Ці люди систему сьогодні залишають. З причин, які, мабуть, зрозумілі всім. Ось на цьому базується мій висновок про перспективи ЗНО-2016», – підсумував директор Українського центру оцінювання якості освіти.

    

 

За матеріалами: Сімейний портал