Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
13 грудня 2010 р. Всi новини

Влада забезпечуватиме право громадян на вибір мови навчання, - Д.Табачник

 

Діти та батьки в країні повинні мати право вибору мови навчання. Про це міністр заявив, виступаючи на Форумі європейських і азіатських медіа

"Освіта має бути побудована таким чином, щоб при безумовному обов'язковому викладанні в повному обсязі української мови, як державної та української літератури, як національної, за батьками і дітьми залишалося право вибору", - зазначив Табачник.

Він підкреслив, що це є абсолютно європейським підходом і не має викликати агресії і протидії. Але, на думку міністра, в Україні такий підхід з боку деяких політичних сил і журналістів викликає непримиренну агресію.

"Деякі засоби масової інформації, перетворюються на всевладну анархічну вольницю, яка часто дозволяє собі створювати дуті і незаслужені репутації, яка часто служить найважливішим засобом маніпуляції процесами в політиці, науці, мистецтві", - заявив міністр освіти і науки, молоді та спорту, додавши при цьому, що будь-яка влада передбачає моральну та юридичну відповідальність, чого не можна сказати про деякі засоби масової інформації.

Міністр зазначив, що Україна – є білінгвістичною країною і право вибору мови гарантується статтею 10 Конституції України. За його словами, в даний час в країні функціонує близько 1800 державних середніх шкіл, в яких навчальний процес здійснюється російською мовою, і ще кілька сотень загальноосвітніх шкіл із поглибленим вивченням російської мови і літератури.

Дмитро Табачник запевнив, що влада робитиме все для того, щоб забезпечити реальне право для громадян України на вибір мови навчання.

Довідка: За даними інформаційної системи "Конкурс", фахівців російської філології цілеспрямовано готують близько 40 українських державних та приватних вищіх навчальних закладів. Ліцензований набір абітурієнтів у 2010 році склав близько 1700 місць, за держзамовленням - близько 600, фактично вступили на денну форму навчання - трохи більше 800 осіб.

 

 

По матеріалам: osvita.ua