Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
4 вересня 2015 р. Всi новини

Європейський шлях освіти – це поєднання науки і освіти, - Сергій Квіт

 

Європейський шлях освіти – це поєднання науки і освіти – і це аксіома, яку часто доводиться пояснювати.

Про це розповів Міністр освіти і науки України у програмі «Вересень» на Першому Національному каналі 2 вересня 2015 року.

Сергій Квіт зазначив, що Міністерством освіти і науки розроблений проект закону «Про науку і науково-технічну діяльність», який буде подано на розгляд до Парламенту.

Міністр нагадав, що українському суспільству дісталася пострадянська спадщина, що і досі зберігається у принципі керування системою, зокрема, в Національній академії наук. В академії рішення приймає президія, а науковці, котрі проводять дослідження, позбавленні права голосу.

В законопроекті «Про науку та науково-технічну діяльність» в тісному діалозі з Національною академією наук були знайдені нові організаційні форми управління. «Тут має бути поняття державної політики в науці», - підкреслив Сергій Квіт.

Окрім того, за словами Міністра, має бути єдиний реєстр наукових досліджень і фінансування з одного фонду. «Ми прив’язуємо до державної системи і формування політики в дослідженнях, і демократизуємо систему», - наголосив Сергій Квіт.

Міністр також зазначив, що вітчизняні дослідницькі інституції інтернаціоналізуються. Будуть проводитися аудити українських наукових досліджень з метою їх користі та доцільності для держави, до яких залучатимуть зарубіжних експертів. «Ми будемо залучати змішані групи, що складатимуться з наших і західних науковців. Ця робота вже почалася з підписанням угоди про участь у проекті «Горизонт 2020», - додав Сергій Квіт.

За словами Міністра, Закон «Про вищу освіту», який зараз імплементується Міністерством, покликаний замінити уклад життя академічного середовища. Сергій Квіт зазначив, що автономія університетів не можлива без вимогливості до них. «Ми заохочуємо академічне середовище приймати рішення», - пояснив Міністр.

Сергій Квіт також повідомив, що зараз Міністерство освіти і науки працює над новим законом «Про освіту», де будуть закладені інші принципи фінансування університетів. «Це блочне фінансування. Держава має укласти угоду з університетами, які краще навчають, а працедавці цим закладам довіряють. І ці університети знають, скільки фахівців зможуть підготувати і за якими спеціальностями», - пояснив Міністр.

Сергій Квіт наголосив на важливості доступності освіти для всіх дітей незалежно від місця проживання. «Освіта повинна бути якісною і доступною. Кожен українець, який хоче вчитися, повинен мати таку можливість», - підкреслив Міністр.

Під час програми Міністр також підкреслив актуальність меценатства  університетів та посилення ролі держави щодо питання розвитку культури меценатства в освіті.

    

 

За матеріалами: МОН