Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
29 вересня 2015 р. Всi новини

Українські університети сьогодні мають більше інструментів для міжнародної співпраці

 

28 вересня 2015 року відбувся семінар для керівників міжнародних відділів вищих навчальних закладів України «Інтернаціоналізація української вищої освіти» за участю представників управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Міністерства освіти і науки та представників Національного Еразмус+ офісу в Україні.

Під час семінару начальник управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції МОН Анна Новосад зазначила, що з прийняттям нового Закону «Про вищу освіту» вітчизняні вищі навчальні заклади отримали багато можливостей, аби підвищити власну активність та співпрацю з закордонними університетами. 

Як повідомила Анна Новосад, одним з головних завдань Міністерства в напрямку інтернаціоналізації української вищої освіти є інформування ВНЗ про міжнародні університетські програми та комунікація з університетам-учасниками таких програм. «Міністерство має в тому числі на нормативно-правовому рівні коригувати існуючі положення для збільшення рівня доступності таких програм», - наголосила начальник управління.

Анна Новосад зазначила, що термін «академічна мобільність» отримав визначення у новому Законі «Про вищу освіту».

Як повідомила начальник управління міжнародного співробітництва, Міністерство розробило нове положення, відповідно до якого підставами для мобільності можуть бути міжнародні та міжвідомчі договори, міжнародні програми та проекти, а також ініціативна мобільність. «Одним з ключових елементів даного положення є забезпечення безперервності освітнього процесу. Навчання за кордоном має бути складовою навчання у ВНЗ в Україні», - зауважила Анна Новосад. Для цього планується введення так званих «вікон мобільності», коли студенти-учасники програм заздалегідь знатимуть про можливість певний час провчитись за кордоном, і будуть готові до цього, в тому числі і фінансово. Окрім того, у положенні даються визначення видів академічної мобільності: ступенева мобільність, яка передбачає отримання диплома, а також кредитна мобільність – коли загальний період навчання залишається незмінним, а перераховується кредитами.

Для учасників академічної мобільності, зокрема, студентів зберігається місце навчання та стипендія, для викладачів – місце роботи та заробітна плата.

Директор Національного Еразмус+ офісу в Україні Світлана Шитікова провела презентацію «Проектний менеджмент: реалізація проектів за програмою ЄС Еразмус+», де звернула увагу на три головні напрямки програми: мобільність, співпраця та підтримка інтернаціоналізації. Світлана Шитікова розповіла про  розширення географії партнерів України за міжнародними програмами, серед яких – Нова Зеландія, Малайзія, Демократична Соціалістична Республіка Шрі-Ланка, Китайська Народна Республіка.

Директор Національного Еразмус+ офісу пояснила про проекти кредитної мобільності, та зауважила, що важливою їх умовою є автоматичне визнання результатів навчання після повернення студента до України. Окрім навчання, програма дає українським студентам також можливість практичного стажування та підвищення кваліфікації за кордоном.

Керівник відділу міжнародних зв’язків Донецького державного університету управління Ірина Сікорська зауважила, що однією з головних складових  інтернаціоналізації для ВНЗ є наявність стратегічного плану про міжнародну співпрацю. Також на її думку, англомовні версії українських ВНЗ мають бути  орієнтовані на зарубіжних читачів.

    

 

За матеріалами: pedpresa