Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
7 жовтня 2015 р. Всi новини

Інна Совсун: План реформ, що напрацьований та зафіксований в розроблених законопроектах, має підтримку влади та громадськості

 

6 жовтня 2015 року в Укрінформі за участю секретаря Національної ради реформ, заступника Глави Адміністрації Президента України Дмитра Шимківа, першого заступника Міністра освіти і науки України Інни Совсун відбувся брифінг за результатами 12 засідання Національної ради реформ на тему «Реформа освітньої галузі».

Дмитро Шимків прокементував рішення, які були ухвалені під час засідання 12 Національної ради реформ 5 вересня 2015 року. За його словами, Президент України Петро Порошенко зазначив, що стан освіти в країні є кращим, ніж в інших сферах. Зокрема, у Міжнародному рейтингу найкращих університетів світу до кращих 500 закладів увійшли українські виші, а згідно з останнім звітом Світового економічного форуму Україна посідає 34 місце серед 140 країн світу щодо освіти. Президент України також відзначив, що освітяни давно визначилися з вектором реформ та приєдналися до Болонської системи, що стало першим етапом на шляху до реформ, а ухвалення Закону України «Про вищу освіту» - другою важливою віхою у цьому напрямі.

Дмитро Шимків зазначив, що під час засідання 12 Національної ради Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк підкреслив, що Закон «Про вищу освіту» відкрив вищим навчальним закладам шлях до автономії. Проте, є низка питань, які необхідно вирішити на шляху до його впровадження. Зокрема, питання держзамовлення. Для цього необхідно перейти до формату «гроші ходять за дитиною», коли людина сама обирає, куди йти навчатися, а держава платить за її навчання. Друге – створення агентства з якості освіти, що дозволить покращити якість викладання і сертифікації вчителів. Також необхідно поширювати практику виборності директорів шкіл на всю Україну. Прем’єр-міністр України також порушив питання електронних підручників.

Під час засідання Національної ради реформ були внесені пропозиції щодо вступу у вищі навчальні заклади на технічні спеціальності переможців учнівських олімпіад поза конкурсом, розвитку та застосування дистанційної освіти у сільській місцевості. Було також запропоновано створити інклюзивні школи в кожній громаді та запровадити практику громадських шкіл, якими управлятимуть громади та батьки. Усі учасники 12 Національної ради реформ одностайно висловилися за збереження ЗНО як єдиного інструменту оцінювання знань.

За словами першого заступника Міністра освіти і науки Інни Совсун, обговорення реформи освіти на засіданні Національної ради реформ продемонструвало, що є спільне бачення цієї реформи всіма гілками влади та громадськості. «План реформ, котрий напрацьований сьогодні та зафіксований у розроблених Міністерством законопроектах має підтримку», - підкреслила Інна Совсун.

Як повідомила перший заступник Міністра, вже більше року діє Закон України «Про вищу освіту». Інші важливі законопроекти «Про науку та науково-технічну діяльність» та «Про професійну освіту» вже внесені до Парламенту. Рамковий законопроект «Про освіту», який має описати систему освіти, найближчим часом буде виноситися на розгляд Уряду з тим, щоб передати його до Верховної Ради. «Судячи з загальних настроїв, які були продемонстровані вчора, ці законопроекти у листопаді, після проходження всіх необхідних процедур повинні отримати підтримку Парламенту», - додала Інна Совсун.

Інна Совсун зазначила, що реформа освіти має бути комплексною, адже вона стосується майже 10 млн громадян, які залучені до системи освіти. Ключовим завданням дошкільної освіти є розширення доступу дітей до неї. Сьогодні 56% дітей охоплені дошкільною освітою. Демографічний спад у 90-ті роки сприяв тому, що закривалися дитячі садки, в результаті чого, сьогодні є велика проблема з отриманням місця в дитячому садку. За словами першого заступника Міністра, 116 тисяч дітей стоять в черзі до дошкільних навчальних закладів. Звісно, що основна роль у вирішенні цього питання належить місцевим органам влади, адже дитсадки фінансуються місцевими бюджетами. «На державному рівні необхідно стимулювати створення приватних дитячих садочків через сприятливі податкові умови, спрощення умов реєстрації закладів та запровадження нових стандартів санітарно-гігієнічних норм для розширення та спрощення механізму створення нових садочків», - підсумувала Інна Совсун.

Перший заступник Міністра підкреслила, що важливим залишається питання доступу дітей з особливими потребами до дошкільної освіти. На його вирішення необхідно додаткове фінансування, а по-друге – не менш важливо – це толерантне ставлення суспільства до дітей з особливими потребами. «Для вирішення фінансування реалізується принцип «гроші за дитиною» для дітей, які потребують особливих умов навчання. В таких випадках дитячі садочки, де навчаються особливі діти, отримуватимуть додаткове фінансування», - пояснила Інна Совсун.

Сьогодні найбільше нарікань з боку суспільства викликає система загальної середньої освіти. Серед проблем, які потребують вирішення, в першу чергу – якість, що не відповідає запитам суспільства та потребам держави. Освіта стає нецікавою для школярів. «Для того, щоб комплексно змінити підходи до якості освіти, необхідна реформа, що повинна розпочатися з людей, які будуть по-новому викладати у школі. Реформа повинна бути зосереджена навколо професії вчителя», - підкреслила Інна Совсун.

Як пояснила перший заступник Міністра, основною у реформі загальної середньої освіти стане зміна підходів до найму та сертифікації вчителів. Законопроектом «Про освіту» в загальних рисах описується сертифікація вчителів як нової незалежної системи, що охоплюватиме дві складові – знання вчителем предмету, який він викладає, та методики викладання. «Незалежна сертифікація вчителя з початку буде добровільною, та стимулом до її складання повинно стати суттєве збільшення зарплати», - повідомила Інна Совсун.

Перший заступник Міністра освіти і науки звернула увагу на питання матеріально-технічної бази шкіл. На думку Інни Совсун, для того, щоб зберегти і розвинути систему математичної та природничої освіти необхідно реалізувати комплексну програму підвищення її рівня. «В наступному році буде виділено 250 млн грн на устаткування класів з природничих дисциплін – фізики і хімії. У цьому році Уряд додатково виділив 100 млн грн на закупівлю обладнання для цих класів», - зазначила Інна Совсун.

Окремої уваги в реформуванні шкільної освіти потребує питання розвитку та впровадження ІТ-технологій. Цей процес уповільнюється з причини браку фінансування та неготовності значної частини вчительської спільноти працювати за новими сучасними технологіями, а також через відсутність контенту. «Основним напрямом впровадження ІТ-технологій в освіті є розробка електронного контенту, на яку планується виділити 370 млн грн. Наступним етапом стане закупівля обладнання», - повідомила перший заступник Міністра.

За словами Інни Совсун, питання мережі навчальних закладів – це актуальне питання для освіти. «У нас завелика мережа шкіл, завелика і мало ефективна мережа профтехучилищ, велика мережа вищих навчальних закладів, котрі так само потребують укрупнення», - зазначила Інна Совсун. 37% шкіл в Україні – малокомплектні, тобто в класах навчається менше, ніж 5 дітей. «Ми повинні сьогодні дивитися на ефективність видатків на освіту, формування мережі закладів, зважати на демографію та створювати можливості для навчання дітей. Початкова школа повинна залишатися за місцем проживання дитини, а доїзд старших дітей до опорної школи, де надаватимуться якісніші освітні послуги, потрібно забезпечити», - пояснила перший заступник Міністра.

  

 
 

За матеріалами: МОН