Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
12 листопада 2015 р. Всi новини

Міністр Сергій Квіт представив на засіданні Уряду проект закону «Про освіту»

 

11 листопада 2015 року під час засідання Уряду Міністр освіти і науки України представив проект закону «Про освіту».

Сергій Квіт розповів про основні засади законопроекту, зокрема,  структуру освіти, децентралізацію управління освітою, запровадження державного приватного і державного громадського партнерства, освіту впродовж життя.

Міністр звернув увагу членів Уряду на основні принципи освітньої політики, які закладені у законопроекті «Про освіту», зокрема, обґрунтованість дослідженнями та даними, забезпечення рівного доступу та рівної якості освіти, прозорість і публічність прийняття рішень, автономія закладів освіти, освіта впродовж життя, інтеграція в міжнародне освітнє середовище.  «Забезпечення рівного доступу до якісної освіти – це позиція, від якої ми ніколи не будемо відходити. У нас не повинно бути різниці, тобто, усі українці повинні мати рівний доступ до якісної освіти», - наголосив Сергій Квіт.

Законопроект «Про освіту» передбачає розподіл відповідальності управління освітою. Зокрема, Міністерство освіти і науки відповідатиме за освітню політику, а місцеві органи виконавчої влади, які є засновниками певної категорії навчальних закладів, матимуть свою відповідальність.

Стосовно структури освіти Сергій Квіт зауважив, що до неї включено позашкільну освіту, а також освіту для дорослих. «Сучасна людина навчається впродовж життя, тому що ніякої освіти, ніякого диплому ніколи не буде достатньо», - додав Сергій Квіт. Також проектом закону передбачена можливість для батьків вирішувати, коли їхні діти підуть до школи -  або в 6 років, або в 7 років.

Реформа освіти потребує принципово нової підготовки вчителів. Тому планується проведення сертифікації педагогічних працівників. «Зарплата викладача безпосередньо буде залежати від рівня його кваліфікації», - підкреслив Сергій Квіт.

Міністр повідомив, що законопроект «Про освіту» містить поняття принципово нових структур, яких раніше в Україні ніколи не було. Мова йде про Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО). Цей орган незалежний від Міністерства освіти і науки, склад його формується із представників університетів, роботодавців і студентів.

За словами Міністра, також один із важливих принципів – це інтеграція у міжнародне освітнє середовище. «Ми повинні порівнювати себе на міжнародній арені з кращими зразками, а не порівнювали тільки один з одним. Немає в сучасному світі ніяких внутрішніх ринків. Є тільки одна велика глобальна арена», - пояснив Сергій Квіт.

Міністр зазначив, що проект базового закону «Про освіту», на який очікують освітяни, пройшов громадські обговорення у різних форматах, зокрема, і у регіонах України.

Презентація інновацій проекту Закону про освіту

 

  

За матеріалами: ZN.UA