Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
14 листопада 2015 р. Всi новини

Українські університети реалізують проект з енергозбереження «Вища освіта. Енергоефективність та сталий розвиток»

 

12 листопада 2015 року у Міністерстві освіти і науки України за участю заступника Міністра – керівника апарату Міністерства Олега Дерев’янка відбувся семінар щодо реалізації проекту «Вища освіта. Енергоефективність та сталий розвиток».

У семінарі взяли участь представники Європейського інвестиційного банку, Європейської комісії в Україні, українських університетів.

Олег Дерев’янко підкреслив важливість проведення аудиту з енергоефективності, який був проведений в будівлях університетів латвійською консалтинговою компанією «Ekodoma». «Ідея залучення інвестицій у технічну модернізацію будівель – не нова, але розуміння того, що заходи з енергоефективності призводять до заощаджень – актуальне для нашого часу питання», - зазначив заступник Міністра-керівник апарату.

За словами Олега Дерев’янка,  тільки дані дослідження можуть відповісти, скільки буде заощаджено під час проведення  енергозберігаючих заходів, та коли це окупиться. За результатами аргументованих даних аудиту Міністерство освіти і науки України разом з Міністерством фінансів України виробить формат фінансування імплементації проекту «Вища освіта. Енергоефективність та сталий розвиток». Сьогодні Європейський інвестиційний банк разом з МОН працює над трьома фінансовими компонентами його імплементації.

Представник Європейського інвестиційного банку Габріела Чумак зазначила, що відповідно до вимог Європейського інвестиційного банку, проектні пропозиції 7 університетів, пройшли багатоступеневу процедуру відбору і склали основу пілотного проекту ЄІБ та Міністерства освіти і науки.  Проект передбачає охоплення енергоаудитом та санацією 147 будівель із загальною площею 820 тисяч кв. м., створення та укомплектування сучасним обладнанням понад 20 нових та існуючих лабораторій  семи університетів України.

В рамках проекту консалтинговою компанією «Ekodoma» був проведений енергоаудит трьох університетів. Надані звіти енергоаудиту були профінансовані з Цільового фонду Східного партнерства технічної допомоги (EPTATF) та  гранту забезпеченого ЄІБ.  

Як повідомила Габріела Чумак, університети, що увійшли до проекту мають великі витрати по теплу,  застарілу, або зовсім не мають систему вентиляції, електричні системи в багатьох будівлях знаходяться у критичному стані. В результаті перерахованих проблем, повітря у будівлях неякісне, великі втрати теплоенергії, а отже, і фінансові витрати. Саме для покращення енергетичних показників будівель було створено цей проект. Загальні витрати проекту складають 175 млн евро. Це інвестиції у заходи з енергоефективності, що включають модернізацію (санацію) будівель, їх теплові та електричні системи, що в комплексі обов’язково призведе до енергозаощаджень та конфортних умов навчання та праці. 

Габріели Чумак розповіла, що фінансова модель реалізації проекту складається з надання кредиту у розмірі 63% від загальної суми проекту. Також Європейський  інвестиційний банк звернувся до декількох донорів фонду енергоефективності та партнерства з навколишнього середовища Східної Європи (E5P), в якому Європейська комісія  є найбільшим донором, за технічною допомогою і грантовою інвестиційною підтримкою у 10 млн євро.  

Проект буде керуватися технічними координаторами, як у Міністерстві освіти і науки, так і в університетах. Окрім того, університетам надаватиметься технічна допомога фахівців у вигляді  консультацій з оформленням міжнародних фінансових угод та технічної складової проекту. «Університети зможуть багатому навчитися у напрямку енергозбереження, а проект матиме мультиплікативний ефект», – підкреслила  представник Європейського інвестиційного банку.

Клавдіо Рокас, представник компанії  «Ekodoma» повідомив, що енергоаудит проводився у 59 будівлях трьох університетів. За отриманими даними будівлі потребують повної санації, зокрема, даху, люків, вентиляційної системи, термоізоляції всієї будівлі та інших заходів.

За представленими розрахунками консалтингової компанії «Ekodoma», якщо у санацію будівель вкласти близько 90 евро на кв. м, то можна зекономити 50-60% коштів трьох університетів, зокрема, економічний ефект цієї інвестиції складатиме – 1.5 тисяч евро,  енергетичний – 25 Гкал,  а самоокупність становитиме – близько 20 років.

Також слід зазначити, що висновки аудиторів були підтверджені незалежним аудитом української сторони.

Проект «Вища освіта. Енергоефективність та сталий розвиток» розпочато у 2012 році. До  проекту залучені університети з різних регіонів України, а саме:

- Національний технічний університет «Львівська політехніка»,

- Полтавський національний технічний університет ім. Юрія Кондратюка,

- Чернігівський національний технологічний університет,

- Сумський державний університет,

- Національний педагогічний університет ім. М. Драгоманова,

- Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»,

- Вінницький національний технічний університет.

 

  

За матеріалами: МОН