Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
16 січня 2016 р. Всi новини

Інна Совсун: Новий стандарт не визначатиме безпосередньо, які курси вчити, а конкретні компетенції, якими повинен володіти випускник

 

15 січня 2016 року розпочато прийом документів від претендентів до складу Науково-методичної ради МОН України, метою діяльності якої є розробка стандартів освіти.

Вперше членів Науково-методичної ради відбирають за конкурсом. Раніше їх призначав особисто Міністр, зараз його функція як голови цієї ради обмежуватиметься лише кінцевим підписом на документі. Про це розповіла перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун в інтерв’ю «Радіо Свобода».

За словами, Інни Совсунбуде кардинально змінено підхід до формування стандартів освіти. Першими змінюватимуть стандарти вищої освіти.Попередні стандарти – це великі, розлогі, вкрай деталізовані документи, у яких досить чітко прописано для університетів, що і як їм робити, які курси викладати. Сьогодні ж більшість країн Європи, користуються компетентнісним підходом, коли держава диктує результати навчання, а як їх досягати – питання університетської автономії.

«Сьогодні у нас уже є напрацювання щодо форми цього стандарту з тим, щоби зробити його коротким, зрозумілим, чітким і таким, що не визначатиме безпосередньо, які курси вчити, а визначатиме конкретні компетенції, якими повинен володіти випускник», - пояснила Інна Совсун.

Науково-методична рада Міністерства освіти і науки розроблятиме загальний зміст навчання, а докладно прописуватимуть стандарти окремі комісії. У складі Науково-методичної ради буде сформовано 5 секторів: дошкільної освіти; загальної середньої освіти; професійної (професійно-технічної) освіти; вищої освіти; позашкільної освіти  та виховної роботи. Основними робочими органами секторів є галузеві, в окремих випадках - міжгалузеві, науково-методичні комісії.

 

  

За матеріалами: МОН