Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
9 березня 2016 р. Всi новини

Освіта - один із основних пріоритетів Уряду

 

«В поточному році ми як Уряд визначили для себе декілька пріоритетів.

Але один з основних є освіта». Про це повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час «10 хвилин з Прем'єр-міністром».

«Освіта наших дітей, які є майбутнім нашої країни. Базова середня освіта – це те, що створює фундамент для майбутнього держави, і це те, що дасть можливість нашим дітям отримувати якісну середню освіту, здати зовнішнє незалежне оцінювання, вступити до вищих навчальних закладів, отримати якісні знання, а потім професію і роботу.

Протягом останніх двох років ми розпочали масштабну реформу вищої освіти. Ми прийняли новий закон. Ми підписали угоду з Європейським Союзом «Горизонт 2020», яка дає можливість доступу для українських науковців та студентів до європейських фондів та європейських знань і європейської якості навчання.

Зараз нам необхідно турбуватися саме про середню школу. Загалом у нас в середній школі навчається близько 4 мільйонів дітей. 17 тисяч шкіл і майже півмільйона вчителів дають можливість нашим дітям отримати знання. Але я поставив би основний критерій знань – це якість. Саме для того, щоб середня освіта стала якісною, Уряд запропонував новий проект – новий проект так званих опорних шкіл. Що таке проект опорної школи? Це нова система освіти, якісної освіти для діток, які навчаються в маленьких містечках та селищах. Створюється система, де базова школа має інвестиції в навчання і інвестиції в якісні знання. Це означає, що в такій школі безкоштовний інтернет, до такої школи купуються нові класи фізики, математики, хімії, біології. В такій школі є мультимедійний комплекс з ІТ-технологіями. В такій школі відправляються кошти на ремонт спортивних залів і кабінетів. В такій школі здійснюються заходи з енергоефективності. Це пластикові вікна, це утеплення школи і це нормальні умови для того, щоб наші діти отримували якісні знання.

Окрім того, для вчителів створюються умови для підвищення розмірів заробітної платні. Так як кошти від оптимізації мережі шкіл залишаються в цій базовій школі і можуть використовуватися директором школи на власний розсуд, для того щоб підвищити матеріально-технічне забезпечення школи та підвищити розмір заробітної платні для вчителів.

Кожна опорна школа буде мати філії, не менше трьох. Філія – це школи першого ступеня, тобто дітки, які навчаються з 1 по 4 клас. Далі діти після 4 класу будуть мати можливість навчатися в якісній опорній школі, яка відповідає критеріям, які я вам щойно визначив.

Що необхідно для того, щоб така школа функціонувала? В першу чергу необхідні кошти. В минулому році ми дали 100 мільйонів гривень на те, щоби купити більше ніж 300 мультимедійних класів в цілому по країні. В поточному році Уряд виділяє 200 мільйонів гривень на те, щоби в Україні з’явилися такі базові опорні школи. Окрім цього, ми отримуємо донорську допомогу від міжнародних фінансових організацій. Загалом в поточному році ми повинні відкрити 100 базових опорних шкіл.

Для того, щоб наші діти могли добратися до такої опорної школи, необхідно автобуси і дороги. В поточному році Уряд виділив 500 мільйонів гривень на придбання нових автобусів. На умовахспівфінансування з місцевими органами влади до 1 вересня ми можемо купити тисячу шкільних автобусів. І тому я прошу органи місцевого самоврядування невідкладно оголосити тендери на придбання шкільних автобусів.

Дороги. Результатом процесу фінансової децентралізації є значне збільшення доходів місцевих бюджетів. Тому при плануванні системи опорних шкіл звертаюсь до органів місцевого самоврядування відправити левову частку цих коштів на ремонт доріг, для того щоб наші діти на нових шкільних автобусах могли доїхати до нової якісної української опорної школи».

 

  

За матеріалами: МОН