Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
10 березня 2016 р. Всi новини

Науковці України та США обговорили в ЗНУ актуальні проблеми медіаосвіти

 

Нещодавно у Запорізькому національному університеті на факультеті журналістики відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми медіаосвіти в Україні».

Учасниками заходу стали фахівці з 13 регіонів України, їх американські колеги, а також студенти та викладачі Запорізького національного університету. Захід відбувся за підтримки Південноукраїнського центру медіаграмотності, Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Програми «Фонд розвитку українських ЗМІ» Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні та Програми  імені Фулбрайта в Україні.

Під час засідання з доповіддю виступив завідувач кафедри реклами та зв’язків з громадськістю Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, президент Академії української преси професор Валерій Іванов. Він зазначив, що мета медіаосвіти – привчити журналістів працювати за професійними стандартами. Також програма вивчення медіаграмотності в Україні ставить собі за мету навчити споживачів критично сприймати та перевіряти інформацію. На думку Валерія Іванова, впроваджувати навчання медіаграмотності необхідно ще зі школи.

Окрім того, науковець підбив підсумки діяльності Академії української преси в галузі впровадження медіаграмотності: за три роки у двох тисячах шкіл вже є окрема дисципліна «медіаосвіта», за цей період були створені освітні програми, підручники, посібники, навчально-методичні матеріали для викладачів курсу та школярів різного віку. Вивчаючи досвід зарубіжних колег, Академія української преси підготувала медіатренерів, переклала й адаптувала підручники та посібники для української аудиторії, створила власні освітні портали для вивчення медіаграмотності.

У 2015 році навчання за програмами Академії пройшли понад 17,5 тисяч осіб з усіх областей України. Також незабаром стартує новий проект для дорослих, який має на меті навчити людей перевіряти інформацію.

Також під час пленарного засідання висловився журналіст Володимир Мостовий, який також розглянув питання журналістських стандартів. Він зазначив, що  журналісти мають цінувати свою репутацію, оскільки вона формується все професійне  життя, але втратити її можна за одну мить.

Про досвід США в питаннях медіаграмотності та деякі аспекти висвітлення засобами масової інформації питань перебігу президентських перегонів розповіла професор Індіанського університету (місто Індіанаполіс, США) Шерон Річарді-Фолвелл. Зокрема, експерт згадала про досвід своїх колег, які виграли в американського уряду судову справу про публікацію документів, що стосувалися війни у В’єтнамі.

Також у конференції взяв участь американський фотокореспондент Френк Фолвелл. Він розповів, як світова економічна криза вплинула на роботу фотографів, – майже половина з них втратили роботу. Саме тому, за словами американського гостя, необхідно ретельно працювати над якістю роботи, оскільки в умовах інформаційної перенасиченості саме гарне зображення привертає увагу до тексту. Також Френк Фолвелл порекомендував учасникам конференції переглянути кінострічку про роботу журналістів-розслідувачів «The Spotlight», яка цього року отримала премію Оскар.

Американські фахівці викладатимуть на факультеті журналістики протягом наступних трьох тижнів. Вони розповідатимуть про журналістську етику, роботу з джерелами інформації, висвітлення озброєних конфліктів та запобігання кіберзлочинності.

Учасники конференції також працювали у 9 секційних засіданнях: «Демократичні  цінності суспільства та медіаосвіта», «Професійні стандарти журналістики в Україні та за кордоном», «ЗМІ в системі медіаосвіти», «Мас-медіа у формуванні медіакультури аудиторії», «Медіакритика й аналіз медіареальності», «Аналіз контенту ЗМІ в аспекті медіаосвіти», «Новинна грамотність аудиторії в умовах інформаційної війни», «Реклама та PR в аспекті медіаграмотності споживача», «Медіаосвітні технології в сучасній середній та вищій школі».

 

  

За матеріалами: ЗНУ