Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
13 березня 2016 р. Всi новини

Співпраця з «EdCamp» сприятиме підвищенню рівня якості освіти в Україні

 

11 березня 2016 року в Державній науковій установі «Інститут модернізації змісту освіти» Міністерства освіти і науки України відбулося підписання договору про співпрацю між Інститутом і громадською організацією «ЕдКемп Україна».

Договір підписали директор Інституту модернізації змісту освіти Наталія Вяткіна і голова Ради громадської організації «ЕдКемп Україна» Олександр Елькін.

Згідно з договором сторони будуть реалізовувати спільну наукову, науково-методичну, інноваційну та редакційно-видавничу діяльність. У планах Інституту і «ЕдКемп Україна» – сприяти проведенню регіональних, національних та міжнародних конференцій для шкільних педагогів у форматі руху «EdCamp», розширювати міжнародні зв’язки у сфері освіти.

Важливою для сторін залишається профорієнтаційна підтримка молоді щодо вибору вчительської професії та створення умов для професійного розвитку й підвищення кваліфікації вчительства.

Також одним із важливих спільних завдань є створення онлайн-платформи для консультаційної допомоги усім стейкхолдерам освіти та оптимізація інформаційно-навчального середовища системи освіти на базі освітніх порталів. Вирішення цих питань буде сприяти оперативному доступу до необхідної інформації споживачам освітніх послуг та створюватиме умови для дистанційного навчання.

Окрім того, сторони взяли на себе зобов’язання розробляти спільні програми співпраці у сфері освіти. Мова йде про розвиток додаткової освіти дорослих, проведення спільних науково-практичних конференцій, семінарів, тренінгів і консультацій, досліджень з питань інновацій в освіті тощо.

Слід зазначити, що рух «EdCamp» народився у США у 2010 році. Його натхненники звернули увагу на проблему неефективної системи професійного розвитку та перепідготовки вчителів. Наразі до цього освітнього проекту приєднались 26 країн світу, в тому числі й Україна. Це дозволяє будувати ефективні комунікації між вчителями. Спілкування у форматі (не)конференцій, обмін досвідом на них – це прекрасна нагода для підвищення власної кваліфікації та незабутнє дозвілля в колі однодумців. Рух зародився під гаслом «Голос кожного вчителя повинен бути почутий!» і діє за принципом «Дай, якщо можеш – візьми, якщо хочеш». Він і визначає формат проведення заходів. Учителі збираються разом, щоб обговорити питання, що їх хвилюють. Так відбувається відкритий обмін педагогічним досвідом. Справді кожен учитель, учасник (не)конференції може виступити перед колегами. Професійні волонтери-фасилітатори допомагають вибрати сесію, а вчителі голосують за ті, які їм цікаві, а потім змагаються за право публічного виступу. Це вільний процес. Фактично програма сесій формується самими педагогами.

Найбільшим досягненням руху «EdCamp» є те, що вчителі, які побували на його заходах, продовжують спілкуватись і збиратись в інших форматах. У підсумку народжуються нові ініціативи та проекти. 9 та 10 квітня 2016 року має відбутись вже друга національна (не)конференція «ЕдКемп Україна».

 

  

За матеріалами: МОН