Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
21 березня 2016 р. Всi новини

Актуальні питання реалізації участі України у програмі «Горизонт 2020»

 

Координаційна Рада і Програмні комітети

З метою імплементації Угоди між Україною і Європейським Союзом про участь України у програмі Європейського Союзу «Горизонт 2020» - Рамкова програма з досліджень та інновацій (2014-2020), а також для узгодження діяльності органів виконавчої влади у сфері реалізації Угоди та проведення прозорого та демократичного відбору представників України до Програмних комітетів Рамкової програми ЄС Горизонт 2020, що відповідають за формування тематики досліджень, які фінансуються в межах програми Міністерством розроблено та погоджено з усіма зацікавленими органами влади проект постанови Кабінету Міністрів України «Про деякі питання з імплементації Рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій Горизонт 2020 (2014-2020)». Згідно з проектом акта пропонується утворення Координаційної ради з імплементації Рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій Горизонт 2020 (2014 – 2020) та Комісії з відбору українських делегатів та експертів до Програмних комітетів програми Горизонт 2020.

Зазначений проект внесено в установленому порядку на розгляд КМУ. Однак його повернуто Секретаріатом Кабінету Міністрів для додаткового опрацювання з МОН разом з Міністерством юстиції згідно з рішенням КМУ від 3 і 4 лютого 2016 року (протокол № 7, пункт 3.13) в частині уточнення правових підстав утворення рішенням КМУ допоміжних органів МОН. Станом на сьогодні пропозиції від Міністерства юстиції щодо порушеного питання не надходило.

Співпраця з ЄК, Ukrainian Peer Review

25 листопада 2015 року у приміщенні Міністерства освіти і науки під головуванням заступника Міністра освіти і науки М. В. Стріхи відбулась нарада з представниками Європейської Комісії з питань імплементації програми «Горизонт 2020» в Україні. Участь у згаданому заході також взяли представники Національної академії наук України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства фінансів України та Урядового офісу з питань європейської інтеграції.

Сторони обговорили актуальні питання імплементації Угоди «Горизонт 2020», дорожню карту імплементації, можливі механізми підтримки зі сторони ЕК.

В рамках програми «Горизонт2020» Європейською комісією започатковано програму допомоги країнам, які хочуть оцінити свою систему наукових досліджень та інновацій. Україна висловила бажання скористатися таким інструментом. У вересні 2015 року Європейська комісія підтвердила заявку на проведення такої оцінки. Підготовка до проведення аудиту розпочато на початку 2016 року, а результати МОН будуть готові у другій половині 2016 року.

Оцінювання здійснюватиметься за трьома напрямами, що визначені Україною:

1. Інституційний та операційний напрями (щодо проведення в нашій країні конкурсів із фінансування наукових досліджень).

2. Інтернаціоналізація науки та входження України до європейського дослідницького простору.

3. Взаємозв’язок науки та інновацій.

26 листопада 2015 року у Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка відбулася Міжнародна конференція «Програма ЄС «Горизонт 2020, навчання для національних та регіональних контактних пунктів». Організатором конференції виступило Міністерство освіти і науки України спільно з Національним контактним пунктом Програми «Горизонт 2020» при КНУ ім. Тараса Шевченка. У конференції взяли участь представники Європейської Комісії, Академії наук Республіки Молдова, Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України, представники Національних та Регіональних контактних пунктів Програми ЄС «Горизонт 2020» та представники навчальних закладів і наукових установ.

Під час конференції обговорено актуальні питання з імплементації програми, проведено тренувальну сесію для представників Національних та Регіональних контактних пунктів Програми ЄС «Горизонт 2020», зокрема обговорено нові робочі програми та досвід діяльності НКП за відповідними напрямками.

ЄВРАТОМ

На виконання доручення Віце-прем’єр-міністра – Міністра культури В. А. Кириленка від 26 листопада 2015 р. № 34841/119/1-15 щодо асоційованої участі України у дослідницьких та тренувальних програмах Євратому, Міністерство освіти і науки провело відповідні консультації з уповноваженими представниками європейської сторони, за результатами яких підготовлено проект Угоди між Європейським співтовариством з атомної енергії та Урядом України про наукову і технологічну співпрацю та асоційоване членство України у Програмі наукових досліджень та навчання Євратом (2014- 2018). Зазначений проект попередньо узгоджено із зацікавленими центральними органами виконавчої влади України.

Попередньо з’ясовано, що європейська сторона готова надати знижку на внесок України у розмірі 95 % на весь період дії програми (до 2018 року із можливістю пролонгації Угоди до 2020 року). Також, зважаючи на поточний режим жорсткої економії бюджетних коштів, була досягнута попередня домовленість про можливість перенесення сплати Україною внеску за 2016 рік на наступні періоди, а також положеннями Угоди передбачено можливість повернення до 50% частини фінансового внеску України за рахунок відповідного інструменту зовнішньої допомоги Європейського Союзу.

Таким чином, за попередніми розрахунками, загальний внесок держави з участь у дослідницькій та тренувальній програмі «Євратому» за період 2016 - 2018 років може складати 311 877,53 євро.

З метою виконання внутрішньодержавних процедур  МОН розроблено та направлено для погодження зацікавленим органам виконавчої влади та установам проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про уповноваження С. Квіта на підписання Угоди про асоційовану участь України у Програмі наукових досліджень та навчання «Євратом (2016-2018)» та проект розпорядження Кабінету Міністрів України Про делегацію України для участі у переговорах з  Європейською Комісією щодо укладення Угоди про асоційовану участь України у Програмі наукових досліджень та навчання
«Євратом (2016-2018)».

9-10 березня 2016 року відбувся візит представників європейської сторони: директора Енергетичної дирекції Європейської Комісії Андраса Зіглера та координатора досліджень Євратому та інноваційної діяльності за програмою Горизонт 2020 Фредеріка Марієна. Під час зазначеного візиту проведено консультації між Міністерством освіти і науки із залученням всіх зацікавлених органів виконавчої влади і установ з представниками європейської сторони щодо обговорення проекту Угоди між Європейським співтовариством з атомної енергії та Урядом України про наукову і технологічну співпрацю та асоційоване членство України у Програмі наукових досліджень та навчання Євратом (2014 - 2018).

EaP PANEL on RESEARCH AND INNOVATION  2016 annual event «Horizon 2020 NCPs training»

16-17 березня 2016 року за підтримки ЄК Міністерством заплановано проведення Міжнародної конференції семінара-тренінгу для Національних контактних пунктів програми Горизонт 2020 країн Східного Партнерства, яка присвячена обговоренню питань щодо основних нових елементів програми  на 2016-2017 рр.  В конференції взяли участь представники ЄК, які представили кращі практики щодо реалізації проектів програми Горизонт 2020 та використання всіх переваг асоційованої участі у програмі (залучення малого і середнього бізнесу), побудови мережі Національних контактних пунктів, презентація досвіду організації роботи НКП країн-членів ЄС. У зазначеному заході також взяли участь національні контактні пункти України та країн Східного Партнерства.

Статистика: березень 2016 року

Згідно із статистичними даними за період 2014-2015 рр. від України подано 394 заявки для участі у конкурсах програми Горизонт 2020, з них 42 заявки підтримано з подальшим фінансуванням на загальну суму 7 068 199 євро. Найбільша кількість заявок було подано за напрямами: Marie-Sklodowska-Curie Actions - 73 (рівень успішності 17.81%), Europe in a changing world - inclusive, innovative and reflective societies - 91 (рівень успішності 5.49), Climate action, environment, resource efficiency and raw materials – 27 (рівень успішності 18.52%), Secure, clean and efficient energy -26 (рівень успішності 19.23%), Space – 20 (рівень успішності 15 %). За програмою Євратом (2014-2018) подано 6 заявок (рівень успішності 16.67%). В цілому рівень успішності українських організацій в програмі горизонт 2020 становить 10.36%.

 

 

  

За матеріалами: МОН