Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
1 квітня 2016 р. Всi новини

Колегія МОН розглянула питання реформи системи державного фінансування вищої освіти

 

31 березня 2016 року під головуванням Міністра освіти і науки України Сергія Квіта відбулось засідання колегії МОН України.

Під час засідання члени колегії розглянули питання щодо реформи системи державного фінансування вищої освіти, а також запровадження проекту «Хмарні сервіси в освіті», що дозволить підвищити цифрову грамотність вчителів в рамках неформальної освіти для дорослих.

Перший заступник Міністра Інна Совсун презентувала концепцію фінансування системи вищої освіти. Чинна система розподілу державного замовлення є непрозорою та не базується на показниках успішності діяльності вищих навчальних закладів. У концепції, яку представила Інна Совсун, структура бюджетного фінансування вищої освіти включає блочне фінансування вищих навчальних закладів, соціальний фонд, фонд капітальних видатків та фонд державної цільової підтримки.

Як наголосила перший заступник Міністра, ідея блочного фінансування є однією з ключових концепції. Блочне фінансування включатиме на початковому етапі 80% гарантованого фінансування університетів порівняно з минулим роком та 20% - на основі показників результативності діяльності ВНЗ.

Інна Совсун повідомила, що розмір базового фінансування вищих навчальних закладів пропонується розраховувати за формулою у вигляді частки від видатків державного бюджету на відповідний рік, за відповідною бюджетною програмою.

Завідувач відділу технологій відкритого навчального середовища Національної академії педагогічних наук України Світлана Литвинова розповіла про впровадження сучасних інформаційно-комунікаційних технологій у загальну  середню освіту. Вона повідомила, що сьогодні триває експериментальна робота над створенням єдиного освітнього простору.

Станом на 1 березня 2016 року у дослідно-експериментальній роботі щодо впровадження проекту «Хмарні сервіси в освіті» беруть участь 32 загальноосвітні навчальні заклади з Луганської, Донецької, Дніпропетровської, Вінницької, Сумської, Житомирської, Хмельницької, Тернопільської, Одеської, Черкаської, Херсонської, Київської областей та міста Києва. Було розроблено і затверджено програму факультативу для учнів 5-8 класів «Хмарні сервіси Office 365», навчальний посібник «Хмарні сервіси Office 365», методичні рекомендації «Проектування і використання хмаро орієнтованого навчального середовища ЗНЗ».

У процесі реалізації проекту було апробовано нові форми роботи з учнями, вчителями, батьками, роботу класного керівника, психолога, управління загальноосвітнім навчальним закладом. Сьогодні у проекті беруть участь 526 вчителів та 5 235 учнів. З використанням хмарних сервісів реалізовано 457 проектів, розміщено 22 390 текстових документів, 1 662 тести, 10 762 презентації.

 

  

За матеріалами: МОН