Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
28 січня 2011 р. Всi новини

Диплом про вищу освіту до освіченості має вкрай опосередковане відношення, - експерт

 

Феномен корупції у вищих навчальних закладах багато в чому пов'язаний з тим, що вони перетворилися на фабрику з виробництва дипломів.

Таку думку висловила експерт Інституту Горшеніна Марина Ткаченко. За її словами, жодна зі сторін не зацікавлена у змісті та якості процесу.

"Низькі зарплати викладачів не сприяють зростанню мотивації, студенти ж (і їхні батьки) корупцію охоче заохочують. Навіщо вчитися, якщо можна заплатити? Ринок з виробництва рефератів, дипломних і курсових робіт і навіть дисертацій як би повідомляє студентові: все купується і продається, напружуватися не треба", - сказала Ткаченко.

Експерт зазначила, що сьогодні на ринку праці цінуються зовсім не знання і компетенції, а якісь інші якості, що до освіти прямого відношення не мають.

"Життєвий успіх залежить не від рівня підготовки, а від абсолютно інших факторів, в ряду яких: наявність зв'язків, статус батьків, фінансовий базис сім'ї. Тобто в країні у сфері конвенціональних цінностей відбулися серйозні мутації, і невідомо, чи може ця ситуація нормалізуватися. Що думає молода людина? Вона думає, що взагалі, добре жити можна і без диплома, але з дипломом спокійніше - нехай він буде про всяк випадок", - наголосила Ткаченко.

На її думку, подолати корупцію у вищих навчальних закладах можна тільки в ході дуже складних комплексних дій, що мають бути направлені на повернення в суспільство базової цінності освіти.

"Мало хто розуміє, що для держави це - стратегема номер один, основний вектор розвитку. Інакше нам не здолати відставання у галузі науки, інженерії, високих технологій. Ми дуже лестимо собі, коли говоримо, що у нас країна з високим відсотком освіченого населення. Диплом про вищу освіту останнім часом до освіченості має вкрай опосередковане відношення", - вважає експерт.

 

 

По матеріалам: lb.ua