Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
10 травня 2016 р. Всi новини

Ігор Лікарчук про ЗНО і ...

 

Зарікався не коментувати будь-які події навколо системи ЗНО. Але як можна оминути інформацію від "Тиждень.ua" з посиланням на Лілія Гриневич, що наведена нижче. Хочу зазначити наступне. За 10 років роботи УЦОЯО - це не перша DDOS-атака на сервери Центру. Але ЖОДНОГО разу хакерам не вдавалося зашкодити роботі серверів.

Тож, на мою думку, варто подумати над кількома питаннями.

1. Чому абітурієнти масово кинулися роздрукувати запрошення лише за день до початку ЗНО? Чи лише їхня безпечність та безвідповідальність є причиною цього? І чи могли вони успішно їх роздрукувати у попередні дні, що передували учорашньому? Зверніть увагу, що у 2014-2015 роках 80-96% учасників зовнішнього оцінювання роздруковували запрошення-перепустки у перші два-три тижні після надання УЦОЯО такої можливості? Чи може так змінилися абітурієнти у 2016 р.?

2. Чому фахівці УЦОЯО не побачили, що напередодні тестування з української мови та літератури величезна кількість абітурієнтів не роздрукували запрошення-перепустки та не почали, як кажуть в народі, "бити тривогу"?

3. Чому регіональними центрами не були вжиті належні і, апробовані в попередні роки, заходи з активізації абітурієнтів до роздрукування запрошень-перепусток?

4. Найважливіше. Чи належним чином захищені сервери, на яких буде оброблятися інформація про ЗНО, від реального стороннього впливу? Повторюю: У 2014-2015 роках жодні спроби DDOS-атак не завершувалися успіхом для їхніх організаторів. Чому в 2016 р. зусилля хакерів увінчалися успіхом?

5.Чи не є ця атака спровокованою, щоб прикрити недоліки в розробленому впопихах програмному забезпеченні для проведення ЗНО?

  

 

За матеріалами: Ігор Лікарчук