Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
20 травня 2016 р. Всi новини

Лілія Гриневич: саме вчитель є провідником реформ, здатним втілити новий зміст освіти на практиці

 

Під час зустрічі з освітянами Сумщини 19 травня 2016 року Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич зазначила, що одним з важливих питань для системи освіти зараз є соціальний статус і рівень кваліфікації педагогічних працівників, починаючи від дошкілля.

Системною проблемою є знаходження вчителів дошкільних закладів у тарифній сітці на невиправдано низьких тарифних розрядах. «Навіть у порівнянні з вищою школою, позиції «вчитель вищої категорії» і «директор школи» оплачуються по одинадцятому тарифному розряду, а «асистент викладача вищого навчального закладу» - по п’ятнацятому», - зауважила міністр. Лілія Гриневич наголосила, що необхідно вже з наступного року вести роботу по просуненню педагогічних працівників по тарифній сітці вгору, оскільки такі розриви у рівні оплати їх праці є невиправданими.

Питання підвищення кваліфікації вчителів також передбачене у законопроекті «Про освіту», який зараз розглядається у Парламенті. «Ми хочемо створити можливість і альтернативу вибору для вчителя збирати своє підвищення кваліфікації по модулях, розширити їх можливості в цьому напрямку», - сказала Лілія Гриневич.

Міністр зазначила, що в умовах розвитку інформаційних технологій, коли можна здобути будь-яку інформацію, викликом є її критичне осмислення, вміння посортувати та відібрати у ній головне. Тому важливо формувати основні компетентності, базові уміння, потрібні людині впродовж життя. Окрім традиційних компетентностей, таких як, наприклад, рідна та іноземна мови, математична грамотність, серед них мають бути і підприємництво і фінансова грамотність, громадянська та культурна компетентність, вміння працювати в команді, критичне мислення. Система освіти має почати працювати на потребу дитини, основним гаслом у освітніх галузях прогресивних країн зараз є «Освіта – для життя». І в цьому контексті вчитель має змінити свою роль по відношенню до учня як на партнерську та підтримуючу.

Як наголосила Лілія Гриневич, для впровадження цих компетентностей та оновлення змісту освіти Міністерству необхідна підтримка вчителів, оскільки саме вчитель є провідником реформ.

 

 

За матеріалами: МОН