Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
17 лютого 2011 р. Всi новини

Міністерське тестування

 

До 28 лютого майбутні абітурієнти мають можливість зареєструватися на зовнішнє незалежне оцінювання. В Українському центрі оцінювання якості освіти просять не зволікати.


Нагадаємо, реєстрація на ЗНО 2011 року розпочалася 1-го січня, а закінчиться 28-го лютого, тобто на місяць раніше, ніж у минулому році.

"Станом на 10 лютого близько 40% від очікуваної кількості абітурієнтів уже зареєструвалися для проходження зовнішнього незалежного оцінювання 2011 року, – говорить директор Українського центру оцінювання якості освіти Ірина Зайцева. – Планується, що тести напишуть близько 260 тисяч, з яких 195 тисяч – цьогорічні випускники шкіл. Ми оцінюємо зростання активності осіб, які бажають пройти зовнішнє незалежне оцінювання. Регіональні центри до цього готові. Вони за необхідності працюватимуть у дві зміни і у вихідні дні. І я б хотіла звернутися ще раз до абітурієнтів з проханням не залишати реєстрування на останній день".

За словами Зайцевої, "зріс показник тестувань". "Якщо торік на сто осіб було 367 тестувань, то у цьому – 393. Цікаво, що знизився рівень вибору абітурієнтами іноземних мов – на 5%, зате зріс – математики, фізики, хімії та біології. Але це пов’язано зі змінами в умовах вступу до вищих навчальних закладів", – каже вона.

Представник Українського центру оцінювання наголошує, що підготовка до ЗНО йде за графіком. Наразі вже друкуються тестові зошити.

Пробне тестування, на якому можна буде спробувати свої сили, дещо з’ясувати на практиці, проводиться в квітні (а не в березні, як торік) – 2 квітня (з української мови та літератури, іноземних мов, фізики та біології) і 9 квітня (з історії України, математики, хімії, географії та російської мови).

Зі свого боку директор Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва повідомляє, що на сьогодні близько 60% учасників зовнішнього незалежного оцінювання зареєструвалися на пробне тестування. Його вартість становить 84 гривні у межах всієї України.

Пані Сакаєва наполягає, що пробне тестування дуже важливе, адже, як показує практика, воно дає можливість уникнути помилок у майбутньому. За її словами, у 2010 році деякі тести абітурієнтів були анульовані через неправильно оформлені бланки відповідей. "Так ось, з тих, чиї роботи були анульовані, 77% не брали участі у пробному тестуванні".

"Початок усіх тестувань буде об 11-й годині, в дві сесії. Тому прохання, звичайно, не запізнюватись, – просить директор Київського регіонального центру оцінювання якості освіти. – І в цьому році на пробному тестуванні кожен абітурієнт зможе самостійно порахувати, яку кількість тестових балів він набрав". Такої практики ще не було.

Затверджено вже й нові програми зовнішнього оцінювання. Зокрема, "важливим кроком" пані Зайцева називає міністерські намагання зблизити програми для вступу до вишів та програми середньої школи.

"Сьогодні готові документи можна побачити на сайтах і Центру, і міністерства. Вони стали більш передбачувані для того, хто буде проходити ЗНО. Бо до того була дуже велика різниця", – каже вона. Варто сказати, що ще місяць тому колишня заступниця екс-директора Центру тестування Ігоря Лікарчука Галина Солодка наголошувала на тому, що наприкінці грудня 2010 року в Міністерстві освіти було несподівано для них змінено програми зовнішнього оцінювання – у той час, коли вже були повністю готові зошити для пробного тестування. "У програмах, запропонованих міністерством, були помилки та неточності", – тоді говорила вона…

Також пані Солодка говорила про те, що у Міністерстві освіти пропонувалося запровадити таку схему, коли зміст тестів мали б оцінювати "сторонні експерти". А це б загрожувало просочуванням інформації. Схоже, від небезпечної для конфіденційності тестів ідеї за нового керівника відмовлятися ніхто не збирається.

"При міністерстві створюється громадська рада, яка контролюватиме не тільки зміст тестів, а й все, що пов’язано з освітою. Є така думка – об’єднати всі громадські організації, які виявили бажання контролювати освітній процес", – сказала Ірина Зайцева.

Не обійшлося у цьому році і без улюбленої міністерської мови – російської. Перелік предметів, з яких можна скласти тестування, поповнився нею. Хоча російська і не належить до блоку іноземних мов. "Дані, які на сьогодні є, говорять, що це було правильне рішення", – переконує Зайцева, адже наразі, за даними Українського центру оцінювання якості освіти, близько 2% зареєстрованих виявили бажання складати тестування з російської мови. Це ті люди, хто вирішив вступати на спеціальність "російська мова і англійська мова" або "російська мова та зарубіжна література". "Їх в Україні ще ніхто не скасовував", – говорить пані Ірина.

Також у цьому році, як і торік, зберігалася можливість складати тести мовами національних меншин. За даними УЦОЯО, у 2010 році чверть абітурієнтів здавали тестування такими мовами. Така ж кількість очікується й у 2011 році.

"На сьогодні міністерство не ініціює жодних змін до умов прийому, які вже є затвердженими в жовтні 2010 року, – говорить Алла Рибалко, головний спеціаліст Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки, молоді і спорту. – Проте у порівнянні з минулим роком зміни є. Деякі викликають запитання".

По-перше, змінюються терміни проведення вступної кампанії. Вона починається 1 липня і закінчується 31 липня. Для тих абітурієнтів, для яких передбачаються вступні екзамени та творчі конкурси, терміни прийому заяв та документів трохи коротші – їх можна приносити відповідно до 17 і 22 липня.

По-друге, у цьому році встановлено фіксований перелік конкурсних предметів на певний напрям підготовки за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр. Тобто виш не встановлює відтепер конкурсні предмети – вони визначені МОНМС. А отже, той, хто хоче навчатися на юриста, має здавати сертифікати з трьох однакових предметів у будь-який виш. Обов’язковий для всіх спеціальностей – лише сертифікат з української мови та літератури.

По-третє, абітурієнти мають право подавати сертифікати будь-якого року – 2008-2011 на власний вибір. Також встановлено новий механізм зарахування переможців олімпіад.

Нагадаємо, міністр освіти і науки, молоді і спорту Дмитро Табачник сказав, що цього року правила вступу до вищих навчальних закладів вже не будуть змінюватися, а отже, умовою прийому у виш так і залишається середній бал атестата і результати трьох тестів.

Автор: Тетяна Катриченко

 

 

По матеріалам: glavred.info