Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
18 лютого 2011 р. Всi новини

Нові горизонти сучасної освіти – Університет Організації Об'єднаних Націй

 

 

Диплом, отриманий у стінах глобального університету ООН, відкриває перед випускниками нові кар’єрні горизонти.

Університет ООН - це університет провідної міжнародної організації. Про Організацію Об'єднаних Націй та її окремі структури знають всі. Якщо у вас є бажання займатися проблемами і турботою о дітях на міжнародному рівні, то можна спробувати стати співробітником дитячого фонду ООН - ЮНІСЕФ.

Однак першим кроком, який наблизить вас до роботи в цій міжнародній організації, може стати навчання в спеціалізованому університеті, якому нещодавно виповнилося 37 років.

Університет Організації Об'єднаних Націй (United Nations University), або скорочено УООН, являє собою глобальну децентралізовану мережу науково-дослідних центрів і наукових програм з головним представництвом в Токіо.

Університет фінансується за рахунок добровільних внесків держав, установ, фондів і індивідуальних спонсорів.

Кампус університету: від Америки до Японії

В університеті Організації Об'єднаних Націй проводяться дослідження глобальних проблем людства, таких, як охорона навколишнього середовища та раціональне використання ресурсів.

До популярних напрямків також відносяться теми, пов'язані з обмеженням прав людини та міжнародними військовими конфліктами.

Університет налічує 15 дослідницьких центрів у 13 країнах світу - від Америки до Японії. Кожен дослідний центр має свою вузьку спеціалізацію і співпрацює з місцевими університетами.

Ще зовсім недавно слово "університет" у найменуванні цього академічного закладу могло ввести в оману, оскільки УООН значно відрізнявся від вищого навчального закладу. Так, до 2010 року в цьому вузі не було ні студентів у класичному розумінні цього слова, ні професорів.

Крім того, УООН не присуджував вчених ступенів. УООН був скоріше своєрідним "мозковим центром" Організації Об'єднаних Націй, співробітники якого працювали над практичними проектами і паралельно займалися написанням дисертацій.

Прем'єра в Токіо

З приходом в 2008 році ректора Конрада Остервальдера, швейцарця за національністю, ситуація змінилася: акцент з самостійної наукової діяльності співробітників змістився в бік навчальних програм.

Вже в 2010 була запущена перша магістратура на базі кампуса в Токіо: "Магістр природничих наук в галузі сталого розвитку та мирного співіснування націй" (Master of Science in Sustainability, Development and Peace).

Наступне нововведення торкнулося географії університетського кампусу. До цього часу більшість дослідницьких центрів розташовувалися в країнах, що розвиваються, це ускладнювало фінансування наукових проектів. Остервальдер запропонував концепцію "інститутів-близнюків": тепер на кожен науково-дослідний інститут в розвинених країнах має припадати один-два партнерських наукових центру в країнах, що розвиваються. Фінансові кошти будуть на 2/3 надходити з бюджету розвинених країн і на 1/3 з бюджету країх, що розвиваються.

Як стати студентом Університету ООН

В Україні представництв Університету ООН немає. Тим, хто все ж мріє отримати освіту за кордоном та займатися науковими дослідженнями при Організації Об'єднаних Націй, слід шукати найближчий науковий інститут за своєю спеціальністю за кордоном.

У колишній столиці ФРН, Бонні, знаходиться інститут Університету ООН, що спеціалізується на вивченні проблем навколишнього середовища і глобальних кліматичних змін. Стати аспірантом при боннському університеті можна, закінчивши магістратуру при самому УООН або вступивши безпосередньо до аспірантури після закінчення іншого вузу.

Для вступу до магістратури необхідно досконало володіти англійська мовою, мати відмінні оцінки в дипломі, заручитися рекомендацією викладачів і виявляти соціальну активність. Навчання в магістратурі коштує 10 тисяч доларів на рік, але іноземці можуть розраховувати на стипендію, що покриває плату за навчання і витрати на житло, а також харчування.

Особливості аспірантури

При вступі до аспірантури важливо врахувати два моменти: по-перше, науково-дослідний інститут у Бонні поки не присуджує наукового ступеня, а по-друге, дослідницький центр тісно співпрацює з місцевим університетом. Тому вчитися в аспірантурі і захищати дисертацію доведеться в Боннському університеті. А ось всі матеріали, необхідні для науково-дослідної роботи, аспірант зможе брати безпосередньо в місцевому представництві ООН.

Можна спробувати щастя і в новому дослідному центрі в Дрездені, відкриття якого заплановано в 2011 році. Інститут Флорес (Flores-Institut) буде займатися питаннями водних і земельних ресурсів, а також проблемою переробки відходів. Планується, що партнером виступить інститут у Мозамбіку. Диплом, отриманий у стінах глобального університету, відкриває перед випускниками нові горизонти.

Автор: Тетяна Гоголкіна

По матеріалам: osvita.ua