Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
9 серпня 2016 р. Всi новини

Скільки витратити на освіту: яка спеціальність найдорожча і де легше вступити

 

За вищу освіту в столичному ВУЗі доведеться заплатити від 125 до 220 тисяч гривень, вчиться в регіонах в 2-3 рази дешевше

 

В Україні завершується вступна кампанія до вищих навчальних закладів (ВНЗ). Абітурієнти, які намагалися потрапити на популярні спеціальності, брали участь у величезних конкурсах. Так, в столиці на одне бюджетне місце на спеціальності "Психологія" претендувало в середньому 16 осіб. Крім того, освіта в Києві в кілька разів дорожче, ніж в регіонах. Детальніше про те, у скільки обійдеться вища освіта в Україні, з'ясовував сайт "Сегодня.ua".

У Києві дорога освіта і величезний конкурс, а в регіонах не вистачає студентів

У Київському національному університеті ім. Шевченко перший рік навчання обійдеться від 25 до 44 тисяч гривень (залежно від спеціальності). Згідно з інформацією, розміщеною на сайті університету, серед "недорогих" спеціальностей: філолог, географ, реліговед, історик, культуролог, лінгвіст і ін. Перший рік навчання коштує 25 тисяч гривень. При цьому навчання на старших курсах може бути дорожче. Повна вища освіта на цих спеціальностях обійдеться мінімум в 100 тисяч гривень.

"Дорогі" спеціальності: міжнародна економіка, міжнародне право, міжнародний бізнес, юриспруденція обійдеться в 44 тис. грн на рік. Повна вища освіта на цих спеціальностях коштує від 220 тис. грн. Правда, вступити можна і на "бюджет", якщо загальний бал дозволяє пройти конкурсний відбір.

Вартість навчання в Києво-Могилянській академії:

001

Наприклад, на даний момент конкурс на "Психології" - 17 осіб на одне бюджетне місце. Всього документи на цю спеціальність подали понад тисячу осіб, 60 з них потраплять на бюджет, ще 135 - на контракт. Конкурс на програміста - 35 осіб на одне бюджетне місце. Один з найменших конкурсів в університеті ім. Шевченка - на спеціальності "філолог кримськотатарської мови" - 6 осіб на одне бюджетне місце.

У регіонах також найбільший конкурс на психологів і програмістів. Так, в Запорізькому національному технічному університеті документи на спеціальність "комп'ютерна інженерія" подали понад 450 осіб. Конкурс на одне бюджетне місце - 32 людини. У Дніпропетровському національному університеті ім. Гончара конкурс для програмістів - 25 осіб на одне бюджетне місце, у Львоском політеху - 24 людини.

На деяких спеціальностях (вчителі, інженерери) в регіонах практично немає конкурсу на бюджет. Так, на спеціальності "матеріалознавство" на бюджет пройшли абітурієнти із середнім балом 133-135 балів. До слова, за правилами ЗНО, коли абітурієнт приходить на іспит, він автоматично отримує 100 балів, ще 100 можна набрати, пройшовши текст. Наприклад, середній бал для вступу до Дніпропетровського національного університету на спеціальність на спеціальність "Програмне забезпечення" - 180 балів.

При цьому освіта в регіонах в кілька разів дешевше столичної. Наприклад, в Запорізькому націон університеті філологом української мови можна стати за 7600 гривень на рік (в Києві 25 тисяч) - за все навчання доведеться заплатити 30,4 тисячі. В регіонах "дорогі" спеціальності (економіст, юрист, перекладач) обійдуться приблизно в 10 тисяч за рік, в столиці - 40-45. Спеціальності, які не користуються великою популярністю (філологи, лінгвісти, інженери) в Києві коштують 20-25 тис. за рік навчання, в регіонах - 6-8 тисяч.

1_022_02

Вартість навчання в Запорізькому національному університеті. Фото: скріншот сайту

Сиріт позбавили пільг під час вступу, але оплатять навчання за контрактом

Діти-сироти та діти, батьки яких позбавлені своїх прав, ще в минулому році могли вступати до ВНЗ за квотою. На кожній спеціальності 10% місць віддавали пільговикам (дітям бійців, які беруть участь у військових діях на Донбасі, дітям "чорнобильців", інвалідам, сиротам тощо). Якщо на окрему спеціальність пільговиків набиралося більше, ніж 10% від держзамовлення, серед них проводили конкурс - бюджетні місця отримували ті, хто набрав більше балів.

selection_committee

Однак в цьому році внесли зміни до статті 19 Закону України "Про охорону дитинства" та скасували гарантовані раніше з боку держави пільгові умови для вступу до державних та комунальних ПТУ і ВНЗ дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування. Як пояснили в приймальній комісії одного з університетів, на даний момент сироти мають "переважне право" на вступ – тобто вони беруть участь у загальному конкурсі, однак, якщо на одне місце претендують кілька абітурієнтів з однаковою кількістю балів і серед них є сирота, останньому віддадуть перевагу.

Як пояснила на своїй сторінці в соцмережі заступник міністра освіти і науки Інна Совсун, згідно з новими правилами, скасовано позаконкурсний вступ до ВНЗ. При цьому чиновниця уточнила, що сироти, які вступили на контракт, мають право отримати підтримку від держави і вчитися безкоштовно.

"Безсумнівно, є категорії, які потребують додаткової підтримки від держави, але вступ поза конкурсом - це некоректна форма пільги. Ніхто ж не хоче йти до лікаря, який вступив до університету завдяки тому, що у нього була пільга, а не через те, що добре знав хімію і біологію?", - зазначила Совсун.

Фактично, діти сироти мають право безкоштовно навчатися за будь-яким фахом, якщо вступлять на контракт. Таким чином, відзначають в міністерстві, бюджетні місця залишаються для тих, хто досяг успіхів в навчанні.

Онлайн освіта замість ВНЗ

За допомогою онлайн-освіти вже тисячі українців не тільки оволоділи корисними навичками, а й освоїли нові для себе професії. Як відзначають експерти, в Інтернеті можна навчитися програмуванню, дізнатися, як відкрити свій бізнес і відкрити для себе нові можливості.

"У першу чергу я б порадив пройти цикл курсів з підприємництва. Ці курси висвітлюють всі питання, пов'язані з відкриттям бізнесу. Є курси програмування, які допомагають людині з нуля навчитися програмувати на достатньому рівні", - розповідає співзасновник освітньої платформи "Прометеус" Іван Примаченко.

Крім того, за допомогою онлайн-платформ абітурієнти можуть підготуватися до ЗНО, а майбутні студенти дізнатися більше про професії і навіть отримати спеціальність. Іван Пархомчук впевнений, освіта, яку можна отримати в інтернеті, дозволить стати фахівцем у певній сфері.

Відзначимо, в цьому році Фонд Ріната Ахметова і Медіа Група Україна оголосили про спільну гуманітарної ініціативи "Наставництво". Статистика показує, що дітей старше 12 років практично не всиновлюють, оскільки сім'ї віддають перевагу більш маленьким дітям. У зв'язку з цим підлітки, як пояснюють ініціатори проекту, виходять у самостійне життя абсолютно не адаптованими. Метою ініціативи – підготовка до самостійного життя дітей-сиріт, які перебувають в інтернатах і дитячих будинках і після їх виходу з установ, через наставництво.

 

 

 

За матеріалами: Сегодня