Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
29 серпня 2016 р. Всi новини

Система розподілу держзамовлення себе виправдала повністю

 

Попередні результати вступної кампанії 2016 року свідчать, що цьогорічна система розподілу держзамовлення, коли “місце йде за студентом”, цілком виправдала себе – вдалося забезпечити справедливий та прозорий розподіл бюджетних місць.

Про це сьогодні, 26 серпня 2016 року, під час брифінгу в Клубі Кабінету Міністрів України розказав директор департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров.

Він зазначив, що в цьому році вдалося перевернути піраміду - перейти від ректорського лобіювання, коли керівники вишів домовлялися в Міністерстві про кількість бюджетних місць, до cистеми, коли вступники з найвищими балами «приносять» бюджетні гроші в університети.

Головним при розподілі бюджетних місць був конкурсний бал вступника, а пріоритети заяв визначали черговість, за якою перевірялася можливість отримання рекомендацій на місця державного замовлення.

Встановити баланс між інтересом держави та реальною автономією ВНЗ, за словами Олега Шарова, було не менш важливим завданням. Це вдалося реалізувати завдяки проведенню двох конкурсів - загальнодержавного та внутрішньоуніверситетського.

“Держава розподіляє місця за спеціальностями та встановлює відповідні правила гри на розподіл державного замовлення, а вищі навчальні заклади  визначають конкурсні предмети та коефіцієнти у формулі розрахунку конкурсного бала”, - пояснив директор департаменту вищої освіти МОН.

В умовах реальної конкуренції не всім вишам вдалось набрати бажану кількість бюджетників. Планується, що ця система повинна стати для них поштовхом до формування нової стратегії набору та професійної орієнтації вступників.

В цьому році було надано рекомендації до зарахування на всі технічні спеціальності – це ще одна перемога нової системи розподілу держзамовлення. Якщо в 2015 році близько 3 тисяч бюджетних місць на технічні та природничі спеціальності не було розміщено, то цього року вони розподілені повністю.

“Гнучка система перерозподілу бюджетних місць дозволила передати незатребувані бюджетні місця на технічні та природничі спеціальності університетам, де були вступники з достатніми балами ЗНО та бажанням навчатися саме за цими спеціальностями”, - зазначив Олег Шаров.

Забезпечити бюджетними місцями пільговиків також вдалося – для цього МОН використав місця, від яких відмовились інші абітурієнти. 

“Ми маємо усвідомити ті зміни, які сталися в нашому суспільстві за останні 2 роки - понад 2 500 загиблих військовослужбовців,  майже 250 000 учасників бойових дій, понад 1 300 000 внутрішньо переміщених осіб. Є відповідні закони, які надають певним категоріям громадян пільги на вступ до вищих навчальних закладів. Для того, щоб виконати ці закони, Міністерство перерозподілило місця, від яких відмовились учасники конкурсного відбору, на користь учасників бойових дій, дітей військових, що загинули під час проведення АТО інших пільгових категорій”, - зазначив Олег Шаров.

Вже на початку вересня Міністерство освіти і науки України винесе на публічне обговорення Правила прийому до ВНЗ в 2017 році. Це буде новий, викладений у більш доступній формі документ, усі - від ректорів до пересічних громадян - матимуть можливість ознайомитись з оновленими правилами прийому на сайті МОН.

Довідково:

Станом на 25 серпня 2016 року зараховано на бюджет всі форми навчання 252 210 осіб; на контракт на всі форми навчання – 266013 осіб., у т. ч.:

Освітньо-кваліфікаційний рівень

Зараховано на бюджет всі форми навчання

Зараховано на контракт всі форми навчання

Бакалавр

56 911

68788

Магістр

53579

45949

Спеціаліст

34946

47351

Разом

252210

266013

 

Зараховано на навчання з Криму – 85 осіб (на бюджет); 6 осіб  (контракт).

Зараховано на навчання з непідконтрольних Україні територій Донецької та Луганської областей – 252 (на бюджет); 16 осіб (контракт); 34 (заочна форма навчання, бюджет).

 

  

За матеріалами: МОН