Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
14 вересня 2016 р. Всi новини

Україна отримала доступ до інструментів фінансування малих та середніх підприємств

 

Лілія Гриневич закликала малий та середній бізнес використовувати інструменти фінансування, що відкриті для них завдяки участі України в програмі «Горизонт 2020».

Завдяки статусу асоційованого члена програми «Горизонт 2020» Україна отримала доступ до інструментів фінансування малих та середніх підприємств, а також до так званого risk finance для підтримки найбільш сміливих підприємницьких ідей. Про це заявила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич на семінарі «Supporting Innovation in Ukraine», що відбувся 13 вересня у столичному Готелі «Hyatt Regency».

Захід був присвячений підтримці інноваційного середовища в Україні та ширшого залучення українських малих та середніх підприємств, банків, науково-дослідницьких інститутів та університетів до участі у рамковій програмі ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт 2020».

«Поки що найбільше грантів отримують наукові інституції та університети для проведення фундаментальних і прикладних досліджень, а також для розвитку наукової мобільності. Проте програма «Горизонт 2020» із сукупним бюджетом близько 80 мільярдів євро, не в останню чергу, є величезним ресурсом для просування інноваційних ідей, трансферу технологій та комерціоналізації досліджень для приватного сектору», - зазначила Лілія Гриневич.

У рамках заходу було підписано першу InnovFin угоду між Європейським інвестиційним фондом (EIF) та ProCredit Bank JSC в Україні. Угода розрахована на 2 роки та передбачає надання гарантованих ЄС кредитів для малого та середнього бізнесу на загальну суму в 50 млн євро.

На семінарі презентували фінансові продукти та інструменти Групи ЄІБ, що є доступними для інноваційних компаній України та інших країн-учасниць програми ЄС «Горизонт 2020».

Окремо Міністр освіти і науки України наголосила, що для успішного розвитку інновацій в Україні потрібна синергія зусиль – злагоджена та системна спільна робота різних гравців, які відповідають за ті чи інші сфери діяльності.

«Міністерство освіти і науки, Міністерство фінансів, Міністерство економічного розвитку та торгівлі мають бути об’єднані ідеєю підтримки інноваторів, зміцнення зв’язку між дослідженнями та бізнесом, ширшого залучення України як до рамкової програми «Горизонт 2020», так і до інших ініціатив та проектів Європейського Союзу, які є доступними для України», - підкреслила Міністр освіти і науки України.

На заході МОН також представлятимуть заступник Міністра освіти і науки України Максим Стріха та директор департаменту інновацій та трансферу технологій МОН Віктор Шовкалюк. Вони презентуватимуть учасникам заходу основні напрямки політики України щодо інновацій.

Захід  проходив за підтримки Європейського інвестиційного банку, Міністерства освіти і науки України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, а також асоціації «Digital Ukraine».

Довідково: Європейський інвестиційний фонд (англ. European Investment Fund, EIF) -  створений 1994 року для фінансування інвестицій у малі й середні підприємства (МСП). Головний акціонер Європейського інвестиційного фонду (ЄІФ) -  Європейський інвестиційний банк. Європейський інвестиційний фонд працює з малими й середніми підприємствами не безпосередньо, а через фінансових посередників; його діяльність зосереджена в галузі ризикового капіталу та надання гарантій. Європейський інвестиційний фонд інвестує малі та середні підприємства в межах Європейського Союзу та у країнах-кандидатах.

 

  

За матеріалами: МОН