Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
15 вересня 2016 р. Всi новини

Не всі університети, що потрапили в ТОП-20 за збільшенням держзамовлення, змогли пройти перевірку на прозорість

 

Серед університетів, що зайняли низькі місця у рейтингу прозорості, є виші з ТОП-20 ВНЗ, які збільшили обсяг свого держзамовлення завдяки принципу “місце йде за вступником”, що може підривати довіру абітурієнтів до обраних ними вишів.

Про це заявила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич сьогодні, 14 вересня, в Українському кризовому медіа-центрі під час обговорення “Рейтингу прозорості університетів 2016”, підготовленого аналітичним центром в Українському кризовому медіа-центрі.

“Ми спробували порівняти рейтинг університетів, що змогли збільшити своє держзамовлення завдяки цьогорічній системі вступу, з рейтингом прозорості. Що таке збільшення держзамовлення? Це означає, що вступники з найвищими балами ЗНО мають довіру до обраного вищого навчального закладу. Система вступу цього року дала змогу вищим навчальним закладам збільшити держзамовлення на 25 %. Але ми бачимо, що ті, хто зміг це зробити,  за рейтингом прозорості мають 39 місце, 69, є навіть 125 місце”, - підкреслила  Лілія Гриневич.

Міністр наголосила, що результати цього дослідження мають стати серйозним предметом розгляду у вищих навчальних закладах, вони мають знайти спосіб повернутися обличчям до суспільства і надати йому повністю всю інформацію про себе. Також вона наголосила, що звітність фінансова університетів – вимога Закону “Про вищу освіту”, не оприлюднюючи ці звіти університети фактично порушують закон.

“Рейтинг прозорості університетів 2016” був підготовлений аналітичним центром CEDOS протягом лютого - липня 2016 року на основі контент-аналізу інформації, оприлюдненої на офіційних сайтах університетів, їхніх факультетів та кафедр.

Продукт від СEDOS претендує на те, щоб стати третім всеукраїнським рейтингом вищих навчальних закладів, про що заявив директор департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров. За його словами, саме за цими рейтингами керуватимуться і МОН, і Нацагентство із забезпечення якості вищої освіти, організовуючи свою роботу щодо покращення ситуації у вищій освіті.

Дослідження охопило майже всі державні виші - 186 вищих навчальних закладів, в яких навчається 1,25 млн студентів, тобто понад 91 % усіх студентів вищих навчальних закладів.

В обговоренні також узяли участь Микита Андрєєв, член Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти; Михайло Винницький, радник міністра освіти та науки України; Андрій Мелешевич, президент Національного університету «Києво-Могилянська академія»; Володимир Бугров, проректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Георгій Касьянов, директор Інституту розвитку освіти; Іванна Антонова, Альянс сприяння прозорому управлінню в освіті (Альянс UTEMA); Володимир Бахрушин, головний експерт групи «Освіта» РПР; Єгор Стадний, виконавчий директор Аналітичного центру CEDOS.

 

  

За матеріалами: МОН