Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
24 вересня 2016 р. Всi новини

Лілія Гриневич закликала ректорів ВНЗ використовувати автономію та формувати навчальні програми для підготовки вчителя Нової української школи

 

Концепцію Нової української школи та свою точку зору на формування концепції Нової педагогічної освіти представила ректорам педагогічних ВНЗ Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Це відбулося під час Форуму Асоціації ректорів педагогічних університетів України в Національному педагогічному університеті імені М. П. Драгоманова 23 вересня 2016 року.

 “Без вас, шановні ректори педагогічних вищих навчальних закладів, ми не зможемо здійснити цю реформу – я це абсолютно відповідально стверджую. Вже зараз  студенти, які навчатимуться на педагогічних спеціальностях впродовж наступних років, мають розуміти, якою буде Нова українська школа, у своїх навчальних програмах вони повинні мати  компетентнісні методики викладання, розвивати в ключові навички, що будуть їм потрібні в майбутньому”, - зазначила Лілія Гриневич.

На думку Міністра, у вищих навчальних закладів є усі можливості, щоб вже зараз адаптувати навчальні програми до нових викликів часу та фахово підготувати педагогів до викладання у Новій українській школі.

“Я надзвичайно зацікавлена, щоб в межах тієї автономії, що ви вже маєте – академічної автономії -  ви орієнтували свої навчальні програми на підготовку вчителів до викладання в Новій українській школі”, - додала Лілія Гриневич.

З вітальним словом до учасників форуму  також звернулися Олександр Співаковський - Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти  Верховної Ради України та Василь Кремень - Президент НАПН України.

Зокрема, Василь Кремінь зазначив, що українська школа повинна відійти від деспотичного викладання, натомість плекати гідність та індивідуальність кожної дитини. Саме це, на його думку, і відображено в Концепції Нової української школи.

Лілія Гриневич також наголосила, що перші зміни в педагогічній освіті не можуть чекати на затвердження Концепції та нових стандартів, і МОН готове на це реагувати.

“Ми розуміємо недоліки чинної педагогічної освіти. Нам потрібно добре подумати, як зробити гнучкішим процес перепідготовки тих людей, які мають вищу освіту, щоб вони швидко могли отримувати педагогічну компоненту і йшли працювати в школу. Сьогодні є ціла плеяда людей, що готові увійти у школи, а для нас важливо, щоб люди які можуть та хочуть працювати в школах – робили це.  Наприклад, це можуть бути люди з базовою інженерною освітою, які хочуть викладати і яким для цього  потрібно додати лише педагогічну компоненту”, - зазначила Лілія Гриневич.

Крім того Міністр додала, що МОН готове мотивувати майбутніх вчителів через підвищення стипендій, і це вже закладено в проект бюджету на наступний рік.

Нагадуємо, що Концепцію “Нової української школи” – ідеологію реформи середньої освіти, що почне діяти в 2018 році, Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич презентувала  на педагогічній конференції «Про підсумки розвитку дошкільної, загальної середньої, позашкільної та професійно-технічної освіти у 2015/2016 навчальному році та завдання на 2016/2017 навчальний рік» в Будинку Уряду 18 серпня 2016 року.

  

За матеріалами: МОН