Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
26 вересня 2016 р. Всi новини

Як отримати відразу два дипломи

 

Подвійний диплом без відриву від навчання - козир на ринку праці

 

Сьогодні молодим фахівцям мало володіти міцними знаннями і мати великі амбіції. Таких випускників на ринку багато. А ось відмінників, які в свої 22-23 роки мають два дипломи і закордонний досвід за плечима, набагато менше. Такі кадри більш привабливі для роботодавців, так і влаштуватися в міжнародну компанію у них шанси в рази вище. Але думати, як роздобути імпортний диплом того ж до українського, потрібно вже на екваторі навчання: в більшості вузів, де можна отримати подвійний диплом, вчать і бакалаврів, і магістрів.

ОБМІН З ВИПИСКОЮ ПРО УСПІХИ

У студентів є ще один шанс зробити себе більш вигідним фахівцем для роботодавця: виїхати вчитися від свого вузу з обміну між рідної альма-матер і вузом-партнером. За такого обміну вимоги до студента ті ж (він повинен бути відмінником і добре знати мову країни), але м'якше в плані навчального процесу: по-перше, частіше немає чіткої вимоги за курсом, а виїхати може навіть другокурсник. По-друге, навчання найчастіше коротше – близько семестру. Після повернення студент вливається в навчальний процес свого вузу, а при випуску отримає не другий диплом, а виписку про академічні досягнення того ж до українського диплому. "Студент бере певну кількість кредитів, що узгоджується вузами обох країн, і їде освоювати свою спеціальність в університет-партнер, – пояснюють в Києво-Могилянській академії. - Після повернення ті курси, що студент вже засвоїв, він заново не проходить – здає тільки те, що було пропущено (якщо було)". Найчастіше програми з обміну для студентів безкоштовні (хоча є винятки), а хлопцям виплачується стипендія. "Лояльні умови в цьому плані з іспанськими вузами-партнерами, – підкреслили в КНУ. - Вуз бере на себе забезпечення студента (проживання та харчування), платить йому стипендію (200-500 євро). До слова, своїх студентів, яких стільки ж має приїхати до нас, вони також забезпечують самі, так як наша країна не має можливості це робити".

По клику – большое изображение.

ДИПЛОМИ: НЕ ТІЛЬКИ БАЖАННЯ

В основному всі програми подвійного дипломування стосуються студентів-магістрів, рідше – бакалаврів. Студент їде за кордон строком від семестру до 1 року (рідше на 2 роки), після чого повертається до вузу, де доучується або випускається. Правда, просто виявити бажання виїхати вчитися за кордон – мало. "Перше – це, звичайно, успіх в навчанні і знання мови приймаючої країни (в окремих" вишах "вимагають здачу іспиту (IELTS, TOEFL, TestDaF і т. Д.). – Ред.), – розповіли у відділі академічної мобільності студентів КПІ, звідки за програмою подвійного диплому в минулому році виїхали 26 студентів. - Другий момент – поїхати студент може тільки туди, куди дозволяє його спеціальність (про це інформація є в міжнародних відділах вузів і на факультетах). Для цього вузами-партнерами розробляються загальні навчальні плани".

Також потрібно порахувати, чи зможе студент потягнути можливі витрати, пов'язані з поїздкою. Адже навчання може бути як платним, так і безкоштовним, як передбачає стипендію, так і немає, що покриває/що не покриває додаткові витрати (проживання, харчування, проїзд тощо). "У французьких університетах навчання безкоштовне, стипендію платить уряд Франції (300-750 євро). Але на студентів лягає переліт, проживання та харчування, – розповіла начальник відділу академічної мобільності КНУ ім. Т. Шевченка Оксана Данильченко. - Деякі партнери йдуть нам назустріч, і наші студенти, хоч і вчаться на платному, платять не стільки, як іноземні громадяни, а дешевше, як члени Євросоюзу. Так працює, наприклад, Університет Миколаса Ромеріса (Литва)".

ЄВРОМОБІЛЬНІСТЬ: ТАКОЖ ЗАКОРДОННИЙ ДОСВІД

Є ще кілька шансів у студентів, які хочуть виїхати на навчання за кордон. Перше - виграти державний грант від Міністерства освіти і науки України на навчання за кордоном. Це також стосується відмінників, які вже мають за спиною досягнення в навчанні / науці, знають мову і можуть пояснити вченій раді в своєму вузі (тільки після згоди вузу, може схвалити МОН), чому саме вони повинні поїхати на закордонне навчання, чому це так важливо і яку користь це принесе в майбутньому.

МОБІЛЬНІСТЬ. Є також стипендіальні програми та програми мобільності від ЄС, які дозволяють активізувати обмін студентами. Наприклад, в рамках цієї програми багато університетів співпрацюють з Erasmus Mundus (популярна програма обміну). Суть її - в тому, що студенти університетів, які виграли гранд від "Еразмус Мундус", починаючи з другого курсу мають можливість виїхати на оплачуване навчання (стипендія 200-700 євро) в європейські вузи.

  

За матеріалами: Сегодня