Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
24 жовтня 2016 р. Всi новини

Україна зацікавлена зберегти зв’язок закордонних українців з батьківщиною через освіту

 

Міністерство освіти і науки України розвиватиме українську мову не лише в середині держави, а й закордоном.

Про це розказала Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час свого виступу на форумі, присвяченому розвитку суспільного життя новітніх українських мігрантів в Європі, 22 жовтня 2016 року.

Вона також наголосила, що МОН готове йти на зустріч українським громадам закордоном та допомагати їм.

“Нам потрібно  з’ясувати  декілька нормативних термінів, які ми маємо закласти в законопроект “Про освіту” для того, щоб чітко було зрозуміло, що українські громади закордоном можуть очікувати від України у сфері освіти. Закон “Про освіту” - це на десятиліття і разом ми зможемо закласти в нього потрібні українським громадам механізми”, - підкреслила Лілія Гриневич.

Міністр відвідала форум в рамках своєї робочої поїздки до Португалії, де вона також  зустрінеться з представниками українських громадських організацій та керівниками українських суботніх шкіл, які зацікавлені у розвитку  українського шкільництва у Європі.

“Треба розуміти, що в особливо кризові для України часи — в 2014 році —  коли на рахунку українського казначейства залишалося всього лиш 180тис гривень, було прийнято 65 постанову, яка не дає нам відкрити жодної нової програми, жодної нової позиції витрат в бюджеті. Однак, ми можемо і повинні розвивати наші стосунки в рамках вже існуючих програм. Наприклад, у Міністерства культури є програма , яка дає можливість друкувати українські книги для закордонного українства. З Міністром культури ми домовились про те, що найближчий друк книжок по цій програмі ми повинні зорієнтувати на друк підручників для вивчення української мови як іноземної”, - зазначила Лілія Гриневич.

Вона наголосила, що ефективність будь-яких заходів з боку України в цьому питанні, буде напряму залежати від готовності українських закордонних громад до співпраці і спільного вирішення викликів, які ставить сьогодення. А також нагадала, що 28 серпня 2016 року у Києві було підписано Меморандум про співпрацю між Кабінетом Міністрів України та Світовим конгресом українців.

Цей документ сприятиме відкриттю та функціонуванню навчальних закладів за кордоном, у яких здійснюється навчання українською мовою або вивчається українська мова і українознавчі предмети та забезпеченню здобуття закордонними українцями освіти в Україні.

“Українська школа потребує зважених змін і модернізації. Сучасне життя, технології та глобалізаційні процеси надають учителеві та учням нові можливості, проте диктують і нові вимоги, ставлять перед новими викликами. Школа, і саме українська школа за кордоном, має продовжувати плекати українську ідентичність, зміцнювати підвалини майбутнього процвітання”, - додала Лілія Гриневич.

 

  

За матеріалами: МОН