Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
7 грудня 2016 р. Всi новини

В Україні пропонують закрити інтернати

 

Суспільство звикло, що інтернат – це дах і харчування для дітей. Експерти зазначають: такі ж умови і в притулку для тварин, а дітям потрібні турбота й увага

Менше 10% дітей в інтернатах – сироти, у решти є родичі або хоча б один з батьків. Українці самі віддають дітей до інтернатів через бідність або через особливі потреби дитини. Дитбудинок ізольований від зовнішнього світу – ось чому його випускники не пристосовані до самостійного життя. Щорічно в Україні з держбюджету виділяється близько 6 млрд грн на інтернати, але з них лише 16% йде на дітей. Експерти впевнені: нам пора відмовитися від інтернатів і перейти до будинків сімейного типу або інклюзивної освіти. А от гроші з бюджету варто виділяти на підтримку сімей, а не утримання величезного штату і стін. Крім того, близько 20% випускників інтернатів мають судимість, а 10% здійснюють самогубство. І тільки 10% інтегруються в суспільство. Навіщо і як Україні потрібно позбавлятися від інтернатів у експертів дізнався сайт "Сегодня.uа".

Суїцид і злочинність

Держава фінансує систему інтернатів і потім витрачає гроші на усунення наслідків: кожен другий випускник дитбудинку скоює злочин, а кожен п'ятий – стає бездомником через відсутність соціальних навичок. Особливо небезпечні інтернати для дітей до трьох років, коли дитині потрібні турбота, любов і спілкування – те, що формує базис на все життя. Згідно з Міжнародним дослідженням стану розвитку дітей, усиновлених з інтернатів Miller and Hendrie, кожні три місяці життя в інтернаті провокують затримку фізичного розвитку на один місяць. У результаті, 55% дітей мають затримку розвитку моторних навичок, 32% – розумових здібностей, 43% – мовленнєвого розвитку, 44% мають затримку розвитку відразу за кількома показниками.

Насамперед, держава повинна зробити все, щоб дитина не потрапляла в інтернат, а не створювала для цього умови, вважає заступник директора організації "Надія і житло для дітей" Ольга Мороз. Для цього потрібно створювати центри підтримки сімей, які будуть надавати допомогу українцям з дітьми, які опинилися в складній ситуації.

"Повинні бути створені послуги, які будуть підтримувати сім'ї. Не потрібно боятися деінституалізації – ліквідації інтернатів, – думаючи про те, що фахівці втратять роботу. Наш досвід показує – ті фахівці, які виявили бажання залишитися, підвищують кваліфікацію і працюють надалі. Працівники дитячих будинків розуміють, як вони шкодять дітям. Коли запитуєш, скільки успішних випадків ви можете назвати, вони не можуть сказати, що у них 90% – успішні діти, які реалізувалися в житті. Вони погоджуються, що з цим щось треба робити. І вони готові перенавчатися і приходити на роботу в нові послуги", – говорить вона.

1

Віддають в інтернати для дітей з інвалідністю через бідність

За словами експертів, 80% дітей в інтернатах мають одного чи обох батьків та родичів, тільки 10% – дійсно сироти. При цьому, віддаючи дитину в інтернат, батьки не втрачають батьківських прав. У дитячі будинки діти потрапляють через бідність – це один з найпоширеніших факторів, який впливає на рішення батьків. Ще однією важливою причиною є відсутність інклюзивної освіти – діти з особливими потребами приречені на навчання в школах-інтернатах. Експерти відзначають, що в Україні немає підтримки сімей, які опинилися у важкій ситуації. Для цього потрібні соціальні працівники, а їх в Україні з кожним роком все менше.

"Найпоширеніша реакція держави на бідність, порушення психофізичного розвитку дітей, асоціальної поведінки батьків – передача дитини в інтернат. Замість зміцнення сімей, створення умов, за яких батьки зможуть відповідним чином дбати про дітей, держава перебирає на себе роль вихователів, з якою не справляється. Цю ситуацію потрібно змінювати і робити рішучі кроки в напрямку деінституалізації – ліквідації інтернатів", – пояснює директор регіонального офісу міжнародної благодійної організації "Надія і житло для дітей" Галина Постулюк.

Вона зазначає, на кожний випадок в Україні є інтернат для хворих дітей – санаторна школа-інтернат для дітей з бідних сімей – інтернат для дітей, які потребують соціальної допомоги та інші.

"Щорічно з інтернатів випускаються 12 тис. дітей. За 25 років – це 300 тис. осіб. За нашими оцінками, менше 10% дітей успішно соціалізуються, 270 тис. поповнили армію бомжів і злочинців. Для своєї дитини вони часто вибирають такий же шлях – їхні діти так само потрапляють в інтернат. За результатами нашого дослідження, 20-30% вихованців інтернатів мають батьків, які також зросли у дитбудинку", – підкреслює директор благодійної організації.

2_01

На що витрачають гроші

Сама система інтернатів чинить опір будь-яким спробам реформування. Співробітники дитбудинків впевнені, що вони дають дітям все найкраще і ще кращих умов у них не може бути. До того ж інтернати зацікавлені у збільшенні кількості дітей – чим більше приймає дитбудинок вихованців, тим більше отримує фінансування з держбюджету. Згідно з дослідженнями, в Україні найбільша кількість інтернатів у Європі і їх кількість зростає у зв'язку з військовою агресією Росії в Луганській і Донецькій областях. Сьогодні у нас налічується 663 інтернатних закладів з 99915 дітьми. При цьому більшість країн світу відмовилися від дитбудинків. В Україні щорічно на інтернати виділяється близько 6 млрд грн, з них 84% йде на утримання штату і стін закладів, решта – на харчування, лікування та одяг для вихованців дитбудинку.

3_01

Ліквідації інтернатів чинять опір і місцеві влади. За словами Постолюк, у місцевих радах їй розповідали, чому не можна закривати інтернати. "Один депутат місцевої міськради нам сказав, що вони не дозволять закрити інтернат, тому що тут працюють люди. Тобто, щоб дорослі мали роботу і гроші, потрібні інтернати і більше дітей без батьків! Від цього залежить їх фінансування", – каже Галина Постолюк.

Ліквідацію інтернатів не підтримують і керівництво дитбудинків. На думку директора Рава-Руської спеціалізованої школи-інтернату Андрія Сопсиса, діти в загальноосвітніх школах будуть піддаватися дискримінації і відчувати себе пригнічено, а в інтернатах діти в рівних умовах і про них є кому подбати.

"Влада вважає інтернати занадто витратними. Тобто, якщо є організоване харчування дітей і їх проживання – це вже для нашої держави – розкіш. Це дуже погана тенденція, тому що багато дітей соціально незахищених верств населення, залишившись у звичайній школі – я говорю зі свого досвіду, оскільки працював у загальноосвітній школі – там буде соціальний фактор, і діти будуть відчувати себе пригнобленими. У нашій школі принцип диференціації не грає ніякої ролі. Тим більше у нас є соціально-психологічна служба. Такі діти часто ображені на весь світ і їм необхідна постійна підтримка", – розповідає Андрій Сопсис.

Але інтернат, де вихователь не може встежити за усіма дітьми і приділити достатню увагу кожному, не може забезпечити дитину турботою і любов'ю, вважає директор центру соціальної підтримки дітей і сімей "Добре вдома" Олена Гуржій, яка раніше керувала дитбудинком.

"Я колишній директор інтернату. З мого боку було таке ж протистояння, яке завжди буває у співробітників, які, на їхній погляд люблять дітей, з усією душею і серцем створюють рай на землі. До тих пір, поки мені не показали і не пояснили, що дітей можна любити по-іншому і по-справжньому. Моя мотивація – почуття причетності до долі кожного випускника. За період моєї роботи випустилися 174 дитини, я знаю, як склалася доля кожного. Напевно, найголовнішим моментом, коли зрозуміла, що треба щось міняти, була смерть трьох випускників, яких мені особисто довелося поховати. І сьогодні, помінявши мислення, я відпрацьовую карму, працюючи в іншій системі. Ми закрили той дитячий будинок, ми цим дуже пишаємося.

За підтримки громадських організацій ми зробили за два роки центр соціальної підтримки дітей і сімей "Добре вдома". За ті ж гроші – 3,6 млн грн – і з меншим штатом на рік ми охоплюємо 1,5 тис. сімей. Наше завдання – збереження біологічної сім'ї дитини. Якщо допомогти родині, підтримати її – діти залишаться з батьками. На сьогодні 96 дітей пройшли через відділення термінового влаштування, 42% повернено в біологічну сім'ю", – каже Олена Гуржій.

 

  

За матеріалами: Сегодня.ua