Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
9 грудня 2016 р. Всi новини

Наступного року співпраця МОН та Чеської Республіки буде спрямована на підвищення рівня якості освіти в Україні

 

МОН співпрацюватиме з чеськими партнерами у сфері модернізації мережі Державної інспекції навчальних закладів (ДІНЗ), зокрема, буде надано методичну та консультаційну допомогу.

Про це йшлося під час зустрічі Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич та заступника міністра – керівника апарату МОН Романа Греби з заступником міністра закордонних справ Чеської Республіки Якубом Дюрром.

“ДІНЗ буде мати територіальні підрозділи, які інспектуватимуть школи. Ми віддаємо більше повноважень на місця, але при цьому повинні мати хорошу систему контролю якості освіти. На цьому шляху нам важливо заручитися підтримкою партнерів, які вже мають успішний досвід таких змін”, - пояснила Лілія Гриневич.

В рамках зустрічі також було обговорено результати впровадження спільної українсько-чеської програми «Модернізація державної системи освіти в Україні», а також пропозиції щодо продовження співпраці наступного року.

«Причина, з якої ми сьогодні перебуваємо тут, в МОН України, з позиції Чеської Республіки чітка і зрозуміла. Після Революції гідності та подій 2014 року ми обрали собі саме сферу освіти як основний напрямок допомоги Україні. Ми вирішили, що найбільш ефективною та практичною допомогою буде передача досвіду та виділення фінансових засобів Україні для демократизації та збільшення прозорості освіти», – зазначив заступник міністра закордонних справ Чеської Республіки Якуб Дюрр.

За його словами, під час сьогоднішньої зустрічі сторони обговорили подальші пріоритети співпраці, серед яких головними стали питання стосовно підвищення якості освіти. Конкретні ж напрями та проекти будуть визначені протягом найближчого часу за участі МОН України, посольства Чеської Республіки в Україні й Чеського агентства з розвитку та затверджені чеським урядом на початку 2017 року.

«Сподіваюся, що з рівня дебатів нам вдасться досягти конкретних результатів на рівні викладачів та здобувачів освіти», – підкреслив Якуб Дюрр.

Заступник міністра освіти та науки Роман Греба подякував представникові чеського уряду за допомогу, яка надається України в складний для неї період, наголосивши, що такі програми є надзвичайно важливими для України та українських закладів вищої освіти.

«Наша держава отримала експертну, технічну допомогу, мала можливість перейняти провідний міжнародний досвід, завдяки чому ми можемо збільшити і покращити процеси інтеграції системи української освіти до європейської. Сподіваємося на продовження співпраці між нашими країнами в сфері освіти, на продовження цього проекту та імплементацію нових проектів», – відзначив Роман Греба.

Нагадуємо, що програма «Модернізація державної системи освіти в Україні» була затверджена чеським урядом 2014-го та розрахована на реалізацію протягом 2015-2016 років. Її загальний бюджет складає близько 2 млн євро (майже  57 млн гривень).

Нині співробітництво в межах програми здійснюється за двома основними напрямками – підвищення рівня інституційної спроможності у сфері освіти та надання технічної допомоги установам і закладам освіти. Зокрема, наразі реалізовано 5 проектів: надання технічної допомоги переміщеним закладам та установам освіти; підтримка впровадження освітніх реформ в Україні; передача кращого досвіду управління навчальним закладом та міжнародного співробітництва для Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди; навчальна програма з підтримки розвитку університетського самоврядування та міжнародної мобільності в університетах України; підтримка гармонізації аграрних університетів відповідно до Болонських принципів простору вищої освіти.

Серед конкретних прикладів можна відзначити ремонт та закупівлю техніки для переміщених вишів, прийом  на навчання студентів таких ВНЗ у Чехії, ознайомлення фахівців Інституту освітньої аналітики з функціонуванням єдиного реєстру системи закладів вищої освіти в Чеській Республіці, виділення 100 стипендій для студентів, зокрема 20 – для тих, які виїхали з окупованих територій, тощо.

 

  

За матеріалами: МОН