Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
12 січня 2017 р. Всi новини

До шкіл почали надходити комп’ютери з КНР

 

За даними МОН, до шкіл надійшли 23,5 тис. комп’ютерів.

Як повідомив Володимир Гройсман на своїй сторінці у Facebook, “напередодні Нового 2017 року понад 2 400 навчальних закладів України в рамках угоди Міносвіти України і КНР отримали справжній новорічний подарунок – 23,5 тисячі нових комп’ютерів для українських шкіл. Також на них було встановлено ліцензійне програмне забезпечення Майкрософт, яке було централізовано закуплено через систему ProZorro.”

Користувачі соціальних мереж почали жваве обговорення цієї події. Здебільшого комп’ютери доходять до шкіл у заявленій кількості, проте, як повідомляють освітяни, деякі школи ще не отримали або недоотримали обіцяної техніки. Крім того, є  випадки, коли місцеві чиновники або партійні діячі презентують ці комп’ютери “від себе”.

Нагадаємо, що Міністерство освіти і науки розпочало передачу загальноосвітнім навчальним закладам комп’ютерів 19 грудня 2016 року. За рахунок бюджетних коштів на ПК було встановлено Ліцензійні версії операційної системи Microsoft Windows 10 Professional, Пакети офісного програмного забезпечення Microsoft Office та антивірусне програмне забезпечення. Крім того, у комп’ютери вбудовано механізми, що дадуть змогу контролювати їх використання у сфері освіти і науки.

Закупівля програмного забезпечення, а також послуги з його встановлення здійснювалися через систему «Прозоро». Загальна вартість програм разом із послугою встановлення становить 10 млн гривень, що еквівалентно близько 10 % від орієнтовної ціни аналогічних програмних продуктів. Тобто встановлення ПЗ на 1 комп’ютер коштувало державі менше 435 гривень.

Розподіл персональних комп’ютерів по Україні здійснюється пропорційно до кількості учнів у кожному з регіонів (наказ МОН від 02.08.2016 року №916), а в областях – згідно з потребами загальноосвітніх навчальних закладів (рішення обласних та Київської міської державних адміністрацій).

Контроль за цим процесом МОН пообіцяло здійснювати спільно з обласними та Київською міською державними адміністраціями.

Для унеможливлення будь-яких спекуляцій,  публікуємо наказ МОН із розподілом комп’ютерної техніки по школах України.

 

 

За матеріалами: pedpresa.ua