Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
18 лютого 2017 р. Всi новини

Переміщені ВНЗ – це можливості, а не проблеми для України

 

Переміщенні ВНЗ мають свої складності, але ми маємо пам`ятати, що це не просто 18 навчальних закладів та наукових установ - це долі близько 50 тисяч громадян України та їх родин.

Про це зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час виступу на 5 засіданні ради ректорів вищих навчальних закладів, які тимчаово переміщені із зони АТО.

“Україна має усвідомити, що переміщені ВНЗ це не лише проблеми, які ці заклади мають, це й можливості збільшити палітру спеціальностей, які викладають у різних  регіонах України. Наприклад, в Кропивницькому до того, як туди переїхав один із медичних ВНЗ,  не було медичних вищих навчальних закладів. Тепер регіон має власний медичний виш”, - розказала Лілія Гриневич. 

Вона також додала, що ці заклади та люди в них, після повернення непідкотрольних та окупованих територій,  відіграють дуже важливу роль у реінтеграції цих частин України.

Міністр наголосила про важливе значення  Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності вищих навчальних закладів (наукових установ), які були переміщені з тимчасово окупованої території та з населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження», який був принятий парламентом  у листопаді 2016 року. Він дозволив унормувати частину тих проблем, зокрема законодавчих, з якими зіткнулися установи після переміщення.

“Цей закон – яскравий приклад того, як можна разом добре робити одну спільну справу. Його б не було без активної позиції переміщених закладів, без допомоги Міністерства освіти і науки України. Ми довели, що люди, які солідарно об’єднанні над вирішенням певної проблеми, завжди мають значно більший шанс на успіх ніж ті, що сподіваються, що все буде зроблено без їх участі”, - заявив ідейний натхненник закону, депутат ВРУ Олексій Рябчин.

У заході також взяла участь посол Великої Британії в Україні пані Джудіт Гоф. Вона віддала належне результатам, які досягли переміщені заклади за цей  час і розказала, що нещодавно відвідала один із  переміщених університетів.

“Ваш успіх – це резельтат злагодженої роботи кожного, хто має стосунок до закладу – керівників, професорів, викладачів, студентів. Ми готові допомагати вам, адже ви проявляєте високу активність і готовність до змін”, - зазначила посол.

Нагадуємо, що для забезпечення координації роботи із переміщеними ВНЗ в департаменті вищої освіти МОН створено структурний підрозділ – сектор переміщених вищих навчальних закладів.

Під час вступної кампанії працювало 12 освітніх центрів «Крим-Україна» на базі уповноважених вищих навчальних закладів та 28 освітніх центрів «Донбас-Україна» на базі ВНЗ, які знаходяться на підконтрольній Україні території Донецької та Луганської областей та на базі переміщених із зони АТО та з окупованої території ВНЗ.

Освітні центри закінчили свою роботу 20 вересня 2016 року. Протягом вступної кампанії до освітніх центрів звернулося близько 3000 осіб («Донбас-Україна») та близько 350 осіб («Крим-Україна»).

Всього через освітні центри «Крим-Україна» вступило близько 153 осіб, через освітні центри «Донбас-Україна» близько 855 осіб. При цьому до ВНЗ які було переміщено із зони  проведення АТО, через освітні центри «Донбас - Україна» вступило 550 осіб.

 

 

За матеріалами: МОН