Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
22 березня 2011 р. Всi новини

Новий Закон "Про вищу освіту" має розширити автономію вищих навчальних закладів, - міністр освіти

 

 

Міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник наголошує на необхідності прийняття нового законодавства в сфері вищої освіти.


Про це він заявив відповідаючи на запитання щодо діяльності уряду в напрямку реформування вищої освіти, під час прес-конференції у Полтаві.

Міністр зазначив, що у новому проекті Закону "Про вищу освіту", який зараз представлений міністерством до обговорення, радикально розширена автономія вищих навчальних закладів в інституційному, фінансовому, економічному й академічному плані.

Так, Дмитро Табачник розповів, що університети матимуть право визначати розмір заробітної плати кращих викладачів, тож зможуть належно заохочувати та запрошувати лекторів не лише з інших міст України, а і з-за кордону.

Однією з найважливіших новацій проекту Закону України "Про вищу освіту" міністр назвав те, що майно й зароблені кошти від освітніх послуг, наукових розробок, трансферту технологій мають повністю залишитися у вищих навчальних закладах.

Крім цього, вищі навчальні заклади отримають право створювати власні компанії, мати колективні права на патенти, вільно розміщувати кошти на депозитних рахунках.

"Ще одна важлива новація – університети визначатимуть максимальне і мінімальне навантаження на викладачів і у них з’явиться можливість плідно й продуктивно займатися науковою діяльністю. Це є великим кроком уперед", - підкреслив Табачник.

Як повідомлялось раніше, Міністерство освіти продовжує роботу з удосконалення змісту норм законодавства про вищу освіту.

На початку березня, затверджено склад експертної групи, якій доручено доопрацювати нову редакцію проекту закону та врахувати зауваження й пропозиції, що надійшли до міністерства під час обговорення законопроекту.

Наразі нова редакція документу оприлюднена для обговорення громадськістю.

 

 

По матеріалам: osvita.ua