Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
5 березня 2017 р. Всi новини

Освіта за кордоном: в Сінгапурі люблять пари з двома викладачами і бояться списувати

 

 

Місто-держава Сінгапур розташоване на островах в Південно-Східній Азії. За словами українців, життя і навчання тут, як на іншій планеті.

Про те, як себе почувають студенти в Сінгапурі, як побудований навчальний процес, "Сегодня" розповіли харків'янки – студентка Національного університету Сінгапуру Юлія Землицька і любителька подорожувати по Азії Ольга Коптелова.

За словами дівчат, тут до навчання ставляться серйозно: не пропускають пари, вітають студентські дискусії і навіть не дивляться в зошит до сусіда, боячись звинувачень у плагіаті. Тут шанують манери, а тих, хто не дотримується правил поведінки в громадських місцях, безжально штрафують і навіть можуть посадити до в'язниці
.

ПСИХОЕКСПЕРИМЕНТИ І ДИСКУСІЇ

Випускники вузів Сінгапуру високо котируються серед роботодавців навіть сусідніх держав, тому відбір складний.

"У кожного університету, факультету або департаменту зазвичай свої критерії і процедури відбору. Вони не сильно відрізняються від західних університетів, – говорить Юлія Землицька. – Студент подає пакет документів: офіційні підтвердження оцінок (школа або бакалаврат, англійською мовою), від іноземних студентів ще й сертифікати про проходження мовних тестів TOEFL/IELTS і/або тестів GRE/GMAT (якщо програма має математичний компонент). Необхідно уявити 2-3 рекомендаційні листи (заповнюються тими, хто рекомендує, онлайн) і резюме студента. Зазвичай ще вимагають personal statement - есе про мотивацію, де потрібно пояснити, навіщо навчання, які плани і чому саме ця програма. Коли я вступала до університету, потрібно було ще написати про глобальну проблему і книзі, яка пропонує її рішення. На основі пакетів документів вибирається пул кандидатів, з якими проводять співбесіду".

При вступі вирішують глобальні проблеми і пишуть есе про мотивацію.

НАВЧАННЯ. Бакалаврські програми зазвичай розраховані на 3-4 роки, магістерські на 1-2 роки. Аспірантура займає близько 5 років. Саме ж навчання, за словами українки, відрізняється.

"Обов'язкових предметів кілька. Решта можна вибирати з безлічі запропонованих, – каже дівчина. – При цьому можна відвідувати курси в інших департаментах. Пари дуже інтерактивні – багато дискусій, практичних завдань, роботи в командах. Іноді заняття ведуть кілька викладачів, і у кожного свій стиль. Наприклад, є викладач-психолог (один з провідних в світі в своїй сфері), так він на своїх парах влаштовує психологічні експерименти і симуляції по предмету "Лідерство". Всі студенти заповнюють в кінці семестру відгуки про викладача і курс, і адміністрація дуже уважно ставиться до цього".

ПІЛЬГИ ЗА ЗАСЛУГИ

"Вартість навчання залежить від факультету і програми, в середньому – від $ 20 тис. На рік. Але для обдарованих студентів та іноземців є стипендії. Отримати стипендію можна за заслуги – академічні, особисті, лідерські і т. д., – Пояснила Юлія. – університети зацікавлені в залученні талантів і готові вкладати в них кошти". Сума стипендії залежить від способу фінансування навчання. Хтось отримує допомогу на проживання, у когось стипендія покриває тільки навчання. У мене – $ 1 тис. На місяць, але є люди, у яких менше. Вистачає на дуже скромне студентське життя, оскільки Сінгапур – одне з найдорожчих міст у світі".

Студентське житло в Сінгапурі субсидується, тому воно є і гідної якості. Але правила проживання досить жорсткі - як і правила поведінки в громадських місцях в цій країні. "Наприклад, за сварку на вулиці можуть викликати поліцію, і кривдникові випишуть штраф (до $ 3 тис.) за лихослів'я, - розповідає путешественица Ольга Коптелова. - За недопалок, кинутий повз урну, - не менше ніж $ 500. Жуйка взагалі незаконна".

ПІСЛЯДИПЛОМНЕ ВІДПРАЦЮВАННЯ. Залежить від умов стипендії. Наприклад, ті, хто отримували її від уряду, повинні відпрацювати на держслужбі. Інші шукають роботу самі, але університет всіляко допомагає: працюють кар'єрні відділи, які постійно сповіщають про вакансії і проводять зустрічі з роботодавцями, є кар'єрні ярмарки та тренінги.

БАГАТО ПРАКТИКИ, НИЗЬКІ ОЦІНКИ І ВІДРАХУВАННЯ ЗА "КОПІПАСТ"

Задають в вузах багато, вимоги дуже високі. Ніякої корупції немає, плагіат - найгірший з злочинів в академічному середовищі. На парах ніхто насильно до дошки не викликає і не питає, прогули обов'язково потрібно надолужити.

Д/З. Майже всі домашні завдання пов'язані з практичними завданнями, розрахунками тощо. "У рамках одного з курсів ми, наприклад, їдемо до В'єтнаму, де будемо зустрічатися з місцевими органами влади і політиками, - наводить приклад співрозмовниця. - Наше завдання - в командах розробити стратегії для розвитку В'єтнаму в певних сферах. У рамках іншого курсу у нас завдання - запустити дане соціальне підприємство".

ОЦІНЮВАННЯ. Залежить від предмета і викладача. Зазвичай у оцінки кілька складових – робота в класі (участь в дискусіях), есе, групові проекти, іспити, практичні завдання. "Неприємно, що в кінці семестру всі оцінки "округлюють", і тільки 30% кращих студентів класу отримують п'ятірки", – говорить студентка. - Бути відсутнім на заняттях можна тільки з поважної причини (з підтвердженням), пропуски неприпустимі. Що не встиг – доганяй сам в бібліотеці (деякі книги треба замовляти заздалегідь). Якщо причина прогулу поважна, то професори ставляться з розумінням. Але домашні роботи треба здавати вчасно, незалежно від обставин".

ТАБУ. Головне табу, яке існує у всіх вузах - плагіат. До нього зараховують і списування на іспиті тощо. (Це одночасно і дисциплінарний проступок, і неуспішність). "Усі письмові роботи скануються на предмет запозичення через спеціальну програму, - каже Юлія. - Так що "копіпаст" приречений на провал, а плагіат загрожує відрахуванням з університету".

new_image_338

 

 

 

За матеріалами: Сегодня