Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
13 березня 2017 р. Всi новини

69 % українців задоволені тим, як проходить ЗНО, 57 % – підтримує вступ до ВНЗ за його результатами

 

13 березня Ірина Бекешкіна, директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», презентувала результати загальнонаціонального соціологічного опитування  «Освіта в Україні» з проблем стану освіти, корупції в освіті та ставлення громадян до ЗНО.

Унікальність цього дослідження полягає в тому, що воно відслідковує динаміку ставлення населення до системи зовнішнього незалежного оцінювання, починаючи з 2008 року.

Оприлюднені цьогоріч дані показують, що впродовж останніх років (2013-2016 рр.) підтримка суспільством ЗНО постійно зростає. Зокрема, більшість українців задоволена проведенням тестування. У 2016 році таких 69,1 %, незадоволених – 15,2 %. Порівняно з 2015 роком, коли задоволених було 56,1 %, цей показник зріс на 13 %, натомість кількість незадоволених зменшилася на 4 %.

1

Результати соціологічного опитування також показують, що запровадження зовнішнього незалежного оцінювання забезпечило реалізацію одного з ключових принципів освітньої реформи – створення рівних умов для всіх учасників тестування. З таким твердженням погоджуються 62,6 % опитаних громадян, у 2015 році показник був ще вищим і сягав 63,4 %.

2

Довіра до процедур проведення зовнішнього незалежного оцінювання сприяє стабільній підтримці системи як основного критерію добору студентів до вищих навчальних закладів. У 2016 році 56,6 % опитаних українців підтримало такий механізм вступу (у 2015 р. підтримка становила 52 %).

3

Окрім того, більшість населення переважно позитивно оцінює вплив зовнішнього незалежного оцінювання на деякі аспекти освітнього процесу та соціального життя загалом. Так, наприклад, абсолютна більшість опитаних висловлює згоду з тим, що ЗНО:

  • ставить усіх у рівні умови (згодні з цим – 63%, не згодні – 22%),
  • стимулює учнів не сподіватися на чиюсь допомогу, а вчитися (згодні з цим 63%, не згодні – 20%),
  • дає змогу обдарованим дітям вступити до будь-якого вищого навчального закладу, навіть найпрестижнішого (згодні з цим 59%, не згодні – 21%),
  • дає змогу вищим навчальним закладам обирати кращих студентів (згодні – 55%, не згодні – 25%),
  • є кроком до справедливості в державі (51%, не згодні – 26%),
  • зменшує рівень корупції при вступі до ВНЗ (згодні – 48%, не згодні – 29%).

Директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій високий рівень суспільного сприйняття та довіри до системи зовнішнього незалежного оцінювання пояснює кількома факторами. По-перше, це дотримання чітких, стандартизованих процедур підготовки та проведення тестування, як фахівцями Українського центру, так і залученим персоналом у пунктах тестування. По-друге, це відкритість системи ЗНО для громадськості: за проведенням оцінювання щороку спостерігає кілька тисяч незалежних спостерігачів, до визначення порогового балу залучено кількасот експертів з усієї країни, а встановлення порогового балу відбувається в режимі онлайн. Український центр з 2008 року оприлюднює для загального використання деперсоналізовані результати тестування всіх учасників, з 2016 року – у форматі open data, що дозволяє проводити аналіз даних без спеціального програмного забезпечення.

«Ми працюємо над посиленням аналітичної спроможності Центру, важливо здійснювати інтерпретацію зібраних даних про результати навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів та випрацювати рекомендації для підвищення якості освіти в країні, – повідомив Вадим Карандій. – Також центр бере участь у міжнародних дослідженнях. Зокрема, зараз в Україні відбувається підготовка до пілотного етапу оцінювання учнів – PISA, основний етап якого відбудеться у 2018 році».

Крім того, директор Українського центру зауважив, що протягом останнього року багато зроблено в напрямку вдосконалення інформаційної системи, яка забезпечує проведення ЗНО на усіх етапах: відновлено роботу всіх складових, значно розширено функціонал, пройдено сертифікацію щодо захисту інформації тощо.

Також Вадим Карандій нагадав, що триває реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання 2017 року. Розпочався останній тиждень прийому документів. Станом на 9:00 13 березня зареєстровано 170 780 учасників. «Просимо охочих узяти участь у зовнішньому незалежному оцінюванні у 2017 році, не зволікати та якнайшвидше надсилати документи до регіональних центрів оцінювання якості освіти», – наголосив директор Українського центру.

 

 

За матеріалами: УЦОЯО