Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
20 березня 2017 р. Всi новини

Уряд уповноважив МОН надавати дозволи на провадження діяльності в Антарктиці

 

Відтепер повноваження надавати дозволи на провадження діяльності фізичних та юридичних осіб в районі дії Договору про Антарктику належить Міністерству освіти і науки України. Таке рішення ухвалив 16 березня, під час засідання Уряд, прийнявши постанову «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 16 червня 2003 р. № 908».

Раніше відповідні дозволи надавало Державне агентство з питань науки, інновації та інформатизації, однак його було реорганізовано у Державне агентство з питань електронного урядування, а його функції з реалізації державної політики у сфері наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності, трансферу технологій передали МОН.

Цей крок дозволить належним чином координувати зусилля України з реалізації положень Договору про Антарктику та Протоколу про охорону навколишнього середовища до цього Договору. МОН розширюватиме межі міжнародного науково-технічного співробітництва та забезпечуватиме сталий розвиток територій міжнародного значення.

Довідково: Договором про Антарктику, що був укладений 1 грудня 1959 року у Вашингтоні (США), регулюються питання використання району південніше 60-ї паралелі південної широти, зокрема всіх шельфових льодовиків та Південної полярної області Землі. Документ забезпечує використання Антарктики виключно у мирних цілях в інтересах усього людства, проголошуючи свободу наукових досліджень в Антарктиці і міжнародне співробітництво з цією метою.

Україна приєдналася до Договору про Антарктику 17 вересня 1992 року, а загалом станом на липень 2016 року його сторонами є 53 держави.

З часом Договір про Антарктику став основою для створення системи міжнародних нормативно-правових актів, які регулюють різні види діяльності в Антарктиці: наукове співробітництво, транспортно-логістичні операції, комерційну діяльність тощо.

1998 року частиною цієї системи став Протокол про охорону навколишнього середовища, до якого Україна приєдналася 22 лютого 2001-го. У зв’язку з цим постановою Кабінету Міністрів України від 16 червня 2003 р. № 908 було затверджено Порядок надання дозволу на провадження діяльності фізичних та юридичних осіб в районі дії Договору про Антарктику та визначено уповноважений орган державної влади з питань виконання вимог Протоколу.

 

 

За матеріалами: Педпреса