Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
23 березня 2017 р. Всi новини

Автономія шкіл та дебюрократизація системи – один із ключових елементів упровадження демократичних цінностей в освіту

 

«Нова українська школа має задати нові рамки освітньої політики – школи повинні бути місцем, де представницька демократія практикується і обов'язки розподіляються.

Вчителі мають розширити можливості учнів – школярі зможуть самі приймати важливі рішення та діяти». Про це розповіла Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час виступу на Міжнародній конференції Ради Європи «Забезпечення демократії через освіту» в місті Нікосії, Республіка Кіпр.

Міністр представила міжнародній спільноті ідею створення освітньої онлайн платформи. Через неї надаватиметься не лише доступ дітям та вчителям до сучасних освітніх матеріалів, а й методична допомога для педагогів та адміністрації шкіл.

«Платформа відіграватиме особливу роль у розвитку демократичних і громадянських компетенцій. Україна має тривалий досвід співпраці з європейськими організаціями в області демократичної освіти. Кращі матеріали та розроблені проекти будуть завантажені на майбутню національну онлайн платформу. Вона міститиме різну інформацію, наприклад: нові стандарти освіти, методичні і навчальні матеріали, інструменти та методи оцінки, відеоуроки. Зараз ми шукаємо партнерів для спільної реалізації цього проекту. Це знаменна ініціатива, і ми хотіли б запросити наших партнерів допомогти його створювати», – зазначила Лілія Гриневич.

Окрім сучасного менеджменту і структури школи, а також нового освітнього середовища із широким використанням інформаційних технологій, Міністр представила ще один засадничий блок Нової української школи – освітній контент на основі компетентностей.

«Розвиток компетентностей для демократичного громадянства здійснюватиметься не через створення окремого предмету, а наскрізно в усіх навчальних дисциплінах. Вчитель Нової школи – вихователь нового покоління, користуватиметься свободою творчості і професійного розвитку. Педагогіка партнерства буде однією з основ школи, заснованої на взаємній повазі до особистості, праві вибору і відповідальності за прийняті рішення», – пояснила Міністр.

Нагадуємо, що з 21 до 23 березня Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич перебуває в місті Нікосії, Республіка Кіпр, де бере учать у Міжнародній конференції Ради Європи «Забезпечення демократії через освіту», а також планує провести низку зустрічей.

 

 

За матеріалами: МОН