Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
5 квітня 2017 р. Всi новини

Нацрада реформ підтримала Нову українську школу та розвиток інклюзивної освіти

 

Чергове засідання Національної Ради Реформ було присвячене темі освіти, безпеки та благополуччя дітей.

Відкриваючи засідання, Президент України Петро Порошенко наголосив на тому, що питання освіти – перший пріоритет для реформування держави. Україна успадкувала від радянського періоду розгалужену мережу загальноосвітніх закладів, яка потребує оновлення, аби відповідати сучасним нормам.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич поінформувала про основні засади концепції Нової української школи, Голова Благодійного Фонду Порошенка Марина Порошенко розповіла про впровадження інклюзивної освіти, а Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба доповів про необхідність реформи системи інституційного догляду і виховання дітей.

Учасники засідання зійшлися на тому, що в суспільстві накопичився значний попит на реформування саме середньої освіти. Окремої уваги потребує забезпечення рівного доступу до навчання усім, незалежно від соціального статусу, статі, стартових можливостей та індивідуальних особливостей.

Президент України, Голова Національної Ради Реформ наголосив: «Ми маємо відійти від викладання теоретичного обсягу знань до викладання вміння вчитись».

Міністр наголосила на необхідності запуску реформи шляхом ухвалення ключового для реформи – Закону «Про освіту». Також вона висловила сподівання, що Верховна Рада України до кінця 6-ї сесії VIII скликання розгляне і ухвалить новий Закон «Про освіту» .

На думку Президента, школа має навчитися враховувати індивідуальні особливості кожної дитини. Очевидно, що сьогодні це не так. Питання інклюзивної освіти потребує виділення в окрему реформу.

За словами Марини Порошенко: «Рівень свідомості нації та ступінь розвитку суспільства, в якому ми живемо, визначається рівнем підтримки, гуманізму і толерантності у ставленні до «не таких, як ти сам». Наразі від реформи інклюзивної освіти залежить доля понад 702 000 дітей України. І ми маємо розуміти, що «діти, які сьогодні складають 20% нашого населення, завтра стануть 100% нашого майбутнього». І про це важливо пам’ятати, здійснюючи реформу освіти, яка є фундаментом прогресивної нації».

Майже 87% (56 528) дітей з особливими потребами сьогодні ізольовані від повноцінного навчання у закладах – від дошкільних до вищих навчальних закладів.

Марина Порошенко представила програму «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації», яка покликана допомагати і розвивати дітей. Адже цивілізовані країни світу давно усвідомили: суспільство втрачає, якщо певна частина людської спільноти не залучена до активного і продуктивного життя. Саме тому вони стрімко розвивають інклюзивну освіту, яка дозволяє дітям самореалізуватися і в майбутньому отримати професію.

Пілотний проект впровадження інклюзивного середовища вже стартував у 19 школах Запорізької області. Успішні результати проекту спонукали у 2017 році залучити до ініціативи Дніпропетровську, Житомирську та Хмельницьку області.

Згідно зі статистикою, Україна має одну з найбільших у Європі кількість дітей, які знаходяться у різних інституційних закладах – 1,5% всього дитячого населення країни.

За результатами засідання Національної Ради Реформ було ухвалено низку рішень. Зокрема, підтримано концепцію Нової української школи, рекомендовано Парламенту прискорити розгляд у другому читанні Закону «Про освіту»,  а також про інклюзивну освіту. Президент наголосив, що у в обох випадках - інклюзивної освіти та інтернатної освіти – необхідно слідувати принципу «гроші йдуть за дитиною».

Найближчим часом Урядом спільно з Уповноваженим Президента України з прав дитини будуть розроблені чіткі кроки щодо реформування системи інтернатів.

 

 

За матеріалами: pon.org.ua