Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
5 квітня 2011 р. Всi новини

Студентські гуртожитки – проживання стане дорожчим?

 

 

 

Міністерство освіти своїм наказом встановило граничну вартість проживання студента у гуртожитку. У студентських організаціях схвалюють рішення міністерства, хоча не виключають, що наказ може спровокувати зростання плати.


Розмір плати за проживання у гуртожитках вищих навчальних закладів не має перевищувати 40 відсотків від мінімальної стипендії. Для курсантів, які отримують безкоштовне харчування, це 20 відсотків. А діти-сироти чи позбавлені батьківської опіки, яким ще не виповнилося 23 років, забезпечуються гуртожитком безкоштовно, передбачено наказом.

Якщо нині мінімальна стипендія становить 530 гривень, то плата за гуртожиток не повинна перевищувати 212 гривень, каже голова Національного студентського союзу Анатолій Ігнатович. Потреба в такому указі назріла вже давно, і студентський союз неодноразово звертався про встановлення межі оплати, каже Ігнатович. Адже окремі київські виші давно перевищили цю граничну планку, пояснює він.

"Негатив у тому, що під тиском контрольно-ревізійного управління, керівництво вишів може збільшувати оплату за гуртожитки до, як вони вважають, економічно обґрунтованого рівня", - зауважив координатор громадської ініціативи "Студентський захист" Андрій Черних. За його словами, нині середня вартість місця в студентському гуртожитку в Україні становить від 80 до 130 гривень.

Така квартплата, однак, за даними контрольно-ревізійного управління, є заниженою. Контролюючі органи наполягають, аби університети встановлювали економічно обґрунтовані ціни. Для цього необхідно, однак, аби міністерство затвердило ще єдину методику розрахунку вартості проживання в гуртожитку, вимагають у студентській ініціативі. Зараз виші роблять розрахунки за незрозумілими схемами, відтак, ціни можуть різнитися у сотню гривень, пояснює Черних.

У представника "Студентського захисту" є сумніви, що студенти зможуть протистояти необґрунтованому підвищенню цін, особливо у великих містах, де катастрофічно не вистачає місць у гуртожитках.

 

По матеріалам: Німецька хвиля