Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
13 вересня 2017 р. Всi новини

Освіта за кордоном: як вчаться на острові вічної відпустки – Кіпрі

 

У вузі підлаштуються під студента, порадять житло і допоможуть побачити світ

Перший ступінь знайомства зі світом і соціалізацією для кіпрських малюків – це дитячий садок. Зрідка хто з батьків вирішує залишити дитину вдома – дорослі намагаються не втратити роботу (життя на острові досить дороге). "В основному дитячі сади (більшість безкоштовні, але є і приватні, вартістю $ 8-10 тис. на рік) приймають дітей від 3 до 6 років на повний день. Діти тут отримують інформацію про світ, а також тренують пам'ять, розучують вірші і роблять вироби. У підсумку всі виходять з уже певним рівнем знань, розуміють елементарні речі і вміють навести приклади різних почуттів (як раз з почутих казок), таких як доброта, відчай, турбота, помста, лестощі і т. д. Вдома так підготувати дитину батькам складно: це ще один стимул йти в садок. Дитячих закладів багато, програма майже однакова, тому з народження, як у нас, там черг не займають", – розповіла нам українка, яка проживає на Кіпрі, Аліна Чиж.

У шестирічному віці дітей ведуть в початкову школу (теж в основному безкоштовну, а в приватних вартість – $ 13-15 тис. на рік). "У 1-3 класах діти вчаться читати, писати і рахувати, а вже в 4-6 додаються класичні дисципліни: фізико-математичний цикл, економіка і мови. Останні – у великому фаворі у батьків: кожен намагається взяти максимальну кількість мов (3-4), щоб до випуску було більш широке поле діяльності. А економіка – один з найважливіших предметів, де вчать рахувати гроші (кредити, депозити, іпотека, ставки і т. ін.), пояснюють хто, за що і скільки повинен платити податки і навіть макроекономіку зачіпають. Переконання батьків таке: дитина повинна знати мови, раптом буде працювати в туризмі, а також знати рахунок грошей і їхні закони", – пояснила Аліна, приводячи в приклад свою доньку Сару, яка вивчає в 6-му класі чотири мови.

СТАРШІ ЗА ВІКОМ. Навчання в 6-9 класах вважається обов'язковим (називається "нижча школа" і може бути платним – близько $ 15 тис. на рік), і тут всі предмети вивчаються поглиблено. Наступний етап – вища середня школа, орієнтована на певні дисципліни і спеціальності (за типом українського ПТУ/технікуму). Така школа необов'язкова і частіше платна ($ 15-17 тис. на рік). Після неї можна влаштуватися на "рядову" роботу, а її успішне закінчення – практична гарантія вступу до вузу. "Більшість вузів державні, але приватні (до $ 25-35 тис. на рік) в якійсь мірі популярніші. Вони пропонують спеціальності, які після закінчення забезпечать престижну і високооплачувану роботу: готельна справа, бізнес-управління, машинобудування, медицина. Ще високий конкурс у вузах, які пропонують подвійний диплом – кіпрського вузу і ще вузу-партнера з іншої країни. Якщо студент в такому вчиться, йому гаарантовані закордонні поїздки і майже завжди практика, а відповідно – і робота", – говорить Аліна Чиж.

ПРИЇЖДЖІ. Зазвичай студент або забезпечується житлом від вузу (якщо той державний), або може орендувати житло і претендувати на 50% відшкодування цієї суми від вузу. У комерційних вузах "шари" ніякої немає. "У вузі з будь-якою формою навчання допоможуть знайти житло. Це схоже на нашу "вахту" в головному вестибюлі центральних корпусів, яким орендодавці залишають свої контакти для орендарів. Тільки на Кіпрі система вже давно в інтернеті – на спеціальних сайтах виставляються варіанти. За заповнюваністю і умовами стежать адміністратори, скарги фіксуються, а за обман або невідповідність житла його більше не виставлять на сайт. Сама з цим зіткнулася, коли вчилася на останньому курсі в міжнародній школі в Лімасолі", – розповіла Аліна Чиж.Бібліотека і "плюшки" за старання в навчанні

Ще одна відмінність, відзначена нашими співвітчизниками, які навчалися на Кіпрі – надходження. Для цього потрібні атестат про повну загальну середню освіту, академвиписка про прослухані дисципліни/години і успішно зданий міжнародний іспит. Якщо, поступово, студент розуміє, що мову можна було б підтягти – може піти на курси при вузі (в межах $ 1 тис./семестр). І, до речі, вступати на навчання саме з першого семестру необов'язково – навчання можна почати з будь-якого семестру на рік.

НАВЧАННЯ. Сам навчальний процес нагадує наш: пари, лекції, семінари, практика, консультації, іспити. Програма занять будується на основі кредитних годин. "За високий кредитний бал студент може отримати стипендію – сума різна в залежності від вузу і самої стипендіальної програми. У кіпрських вузах діє багато пільгових програм: спортивна стипендія, допомога для малозабезпечених і т. ін. Навчання дружелюбне до студента: борг можна здати в зручний час – викладач намагатиметься під нього підлаштуватися, бібліотеки – безкоштовні, з подовженим часом роботи, безкоштовні консультації викладачів, працюють лабораторії з безкоштовним інтернетом, для тих, хто поєднує роботу та навчання, є свій графік і т. ін. "До студентів, які приходять на консультації, ставляться з повагою, бо вони небайдужі до навчання і знайшли час позайматися додатково", – пояснює співрозмовниця.

 

 

 

За матеріалами: Сегодня.ua