Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
27 вересня 2017 р. Всi новини

Гриневич розповіла, які зміни можуть внести до освітньої реформи

 

Міністр зазначила, що будь-які зміни до ухваленого закону можуть бути внесені тільки після висновків Венеціанської комісії



Міністр освіти і науки країни Лілія Гриневич зазначила, що зміни будуть вноситися, скоріше, не до закону "Про освіту", а до інших законодавчих актів. Про це вона сказала на брифінгу після зустрічі з міністром національної освіти Румунії Лівіу Мар'яном Попом.

"Я, скоріше, допускаю не зміни до цього закону, а уточнення в інших підзаконних актах, а також спеціальних законах", – сказала міністр і зазначила, що йдеться про зміни, що стосуються мови освіти.

Вона навела приклад, що може бути різним співвідношення кількості предметів, навчання за якими проводиться державною мовою і мовою національної меншини.

"Це співвідношення може бути різним. Я допускаю, що, якщо у нас будуть відповідні підстави для цього, ми можемо обговорювати збільшення частки предметів, які можуть вивчатися мовою національної меншини", – сказала міністр.

Гриневич підкреслила, що будь-які зміни або уточнення до статті закону "Про освіту", яка стосується мови навчання, можуть бути внесені вже після висновків Європейської комісії за демократію через право ("Венеціанська комісія").

Як повідомлялося, в середу, 27 вересня, опубліковано закон "Про освіту", 28 жовтня він набуде чинності.

Закон серед іншого визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами – державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Міністерство закордонних справ Угорщини заявило 26 вересня про намір країни блокувати зближення України і ЄС через закон про освіту.

Невдоволення освітнім законом, крім Угорщини, висловили Румунія, Молдова, Росія.

У свою чергу міністр освіти і науки Лілія Гриневич заявила, що Україна готова направити до Ради Європи на експертизу мовну статтю закону про освіту, щоб підтвердити відсутність порушень міжнародних зобов'язань.

 

 

За матеріалами: Сегодня