Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
11 жовтня 2017 р. Всi новини

Певний дрес-код у школах має бути, але в жодному разі не нав’язана уніформа

  

Заступник голови КМДА Олексій Резніков ще раз наголосив на тому, що шкільна форма не повинна бути обов’язковим критерієм у навчальних закладах, про що йдеться у нещодавно виданому наказі  №929 “Про шкільну форму” , але це не означає, що столична влада скасовує шкільну форму взагалі.

«Сьогодні є запит про те, що шкільна форма не повинна бути обов’язковою. Ми не говоримо про однозначне тотальне скасування форми. Ми говоримо про наявність вибору. Про те, що кожна школа може зібратись тріумвіратом «батьки-діти-вчителі» та обговорити, який дрес-код має бути в школі. Якщо вони разом вирішили, що в школі має бути форма, це буде прописано в Статуті школи в який, звісно, можна внести зміни без проблем – одні дітки випускаються зі шкіл, а інші – вступають. Якщо в іншій школі тріумвірат вирішить, що хочуть піджаки з емблемою – добре. Якщо в третій школі вирішать, що хочуть ходити в джинсах і светрі – це їхнє право. У наказі першочергово йдеться про те, що ми маємо виховувати вільних людей із дитинства. Київ – це територія свободи, і ми говоримо про право вибору – щоб українці змалечку зростали вільними людьми, які мають, зокрема, домовлятись між собою, знаходити компроміс», – наголосив Олексій Резніков.

Проте, заступник голови КМДА погоджується, що певний дрес-код має бути, але в жодному разі не нав’язана уніформа.

Окрім того, що скасування обов’язковості шкільної форми – це надання конституційного права свободи та вибору, це ще й антикорупційний захід. Бо ні для кого не секрет, що в багатьох школах є примус купувати шкільну форму в окремих виробників. Батьки обурені цим, бо знову їх до чогось примушують. Вони можливо купили б той піджачок та брючки, і мали б той самий стандарт, але там, де вони захочуть придбати, і у разі, якщо обрали з дітьми варіант носіння шкільної форми”, – сказав заступник голови КМДА.

Олексій Резніков наголосив, що впровадження механізму вибору «носити чи не носити» шкільну форму, базувалося на декількох принципах і засадах:

  • розвиток вільної особистості. Права і свободи людини гарантовані Конституцією (ст. 23 «Кожна людина має право на вільний розвиток своєї особистості, якщо при цьому не порушуються права і свободи інших людей, та має обов’язки перед суспільством, в якому забезпечується вільний і всебічний розвиток її особистості»);
  • право вибору. Обов’язковість форми не може бути нав’язана «з гори». Право вибору наявності чи відсутності форми за тріумвіратом – діти-батьки-педколектив;
  • «ні» корупції. Механізм нав’язування та примусу без відсутності вибору чи альтернативи – загроза наявності корупційної складової;
  • зручність і комфорт.

Нагадаємо,  03 жовтня 2017 року було опубліковано наказ Департаменту освіти і науки, молоді та спорту № 929 «Про шкільну форму». Згідно з документом, директорам середніх закладів освіти комунальної власності доручено до 1 грудня 2017 року провести обговорення питання доцільності використання здобувачами освіти шкільної форми з представниками органів самоврядування закладів освіти. Після обговорення, з урахуванням пропозицій та рішень органів самоврядування закладів освіти, у разі необхідності, підготувати зміни до статутних документів закладів освіти.

За інформацією прес-служби КМДА