Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
25 жовтня 2017 р. Всi новини

Кабмін затвердить новий стандарт початкової освіти найближчим часом

 

Новий Державний стандарт початкової загальної освіти наразі узгоджується в Кабміні і найближчим часом має бути затверджений – з 1 вересня 2018 року за ним навчатимуться усі діти, що підуть у перший клас.

Пілотування стандарту вже проходить у 100 школах. Про це розповіла Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час міжнародного семінару «Нова українська школа – нові підходи до навчання і викладання», що проходить сьогодні, 24 жовтня 2017 року, в Києві.

«Створення нового стандарту початкової освіти – це був складний крок, який передбачав переосмислення і застосування нових підходів. Ми мали вирватися з прокрустового ложа тільки виключно знань. І, гадаю, нам це вдалося. У майбутньому, можливо, ще будуть зауваження до стандарту, бо ми всі ростемо, змінюємося, але той документ, який є сьогодні, – він справді інноваційний і він надихає», – зазначила Міністр.

Водночас вона нагадала, що новий зміст освіти – це лише одна з частин Нової української школи. Не менш важливими є підготовка вчителів та нове освітнє середовище.

«Усі вчителі, які працюють в експерименті, добре розуміють, що робота за методиками діяльнісного і проблемно-пошукового навчання є значно напруженішою. І ці методики можна втілювати, лише коли маєш відповідні умови для такого навчання. Тож ми маємо дуже масштабне завдання – поширити новий досвід з 1 вересня наступного навчального року для 22тис вчителів, які братимуть 1 клас, і на 22тис класних кімнат, де вчитимуться діти», – відзначила Лілія Гриневич.

Заступник Міністра Павло Хобзей додав, що зараз учасники пілотування НУШ отримують нові матеріали для навчання щотижня на кожен наступний тиждень, і в цьому є певна незручність, зокрема, щодо планування роботи. Однак МОН уже завершує роботу над навчальними програмами за галузями початкової школи – найближчими днями їх мають розмістити для громадського обговорення.

Павло Хобзей також анонсував появу на початку 2018 року дистанційного курсу, який стане одним з етапів перепідготовки вчителів до запуску Нової української школи у 2018-2019 навчальному році. Його матеріалами також зможуть користуватися вчителі, що нині пілотують стандарт.

Міжнародний семінар «Нова українська школа – нові підходи до навчання і викладання» проводиться для керівників, заступників директорів та вчителів 100 шкіл, що зараз пілотують НУШ, а також координаторів проектів для цих шкіл. Упродовж дня вони ділитимуться власним досвідом, зокрема, щодо апробування нових методик навчання. За підсумками семінару відбудеться перший етап моніторингу впровадження проекту нового стандарту.

 

  

 

За матеріалами: МОН