Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
28 квітня 2011 р. Всi новини

Які проблеми турбують українських студентів

 

 

Інститут Горшеніна підготував четвертий річний соціологічний звіт, в якому серед іншого порівнюються системи цінностей української, російської, польської та казахської студентської молоді.

Один з показників, які оцінював інститут — рівень патріотизму серед молоді. «Виявилося, що більше за інших своєю країною пишаються юні казахи (68% відповіли позитивно і лише 9% — негативно). А українці найменше (55,4 і 12% відповідно). Це має стати тривожним сигналом для наших чиновників, відповідальних за молодіжну політику», — Говорить Марина Ткаченко, директор програм розвитку людського потенціалу Інституту Горшеніна.

Вона відзначає, що базові моральні орієнтири залишаються схожими для студентів з різних країн. Показовими в цьому відношенні є, наприклад, відповіді на питання, які вчинки для молоді абсолютно неприйнятні. Більшість назвало такими для себе вживання наркотиків, торгівлю людьми та вчинення абортів. Це перша трійка соціальних табу.

Є й невеликі розбіжності, пов‘язані зі специфікою країни. Наприклад, казахи в першу чергу засуджують алкоголізм, а також консервативно налаштовані щодо дошлюбних статевих зв’язків, вважають абсолютно неприйнятним цивільний шлюб.

Поляки толерантно сприймають одностатеві шлюби, терпимо ставляться до проституції, категорично засуджують подружню зраду і евтаназію, що безпосередньо пов‘язано з їх католицьким віросповіданням. Ціннісний відтінок мають і відповіді на питання про перелік найбільш актуальних для рідної країни респондента проблем.

Студенти всіх чотирьох країн проблемою номер один назвали корупцію і хабарництво — на неї вказали близько 50% молоді кожної з держав. На другому місці — економічний розвиток. Українських студентів, на відміну від інших, турбує ще й політична нестабільність. Росіян відрізняють переживання з приводу таких соціофеноменов, як алкоголізм і наркоманія (44%), українців, які вважають це серйозною проблемою, виявилося у два рази менше. Студентів РФ турбує також загроза тероризму (39,7%), про яку практично не замислюються в інших країнах (4% в Україні, 3,9 — в Казахстані, 6% у Польщі). Разом з тим, українці в два-три рази більше за інших хвилюються з приводу ВІЛ/СНІДу (21%).

В якості причини вступу до вузу більшість українських і російських респондентів обрало варіант «для майбутньої кар’єри» (40 і 45% відповідно). Між тим казахи та поляки на перше місце тут поставили саме бажання стати освіченою людиною (по 35%). Можна тільки порадіти за країни з такою великою часткою молодих людей, для яких освіта сама по собі є цінністю.

 

 

По матеріалам: vkurse.ua