Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
30 жовтня 2017 р. Всi новини

Понад 100 українських вишів та наукових установ МОН отримали доступ до Scopus та Web of Science

 

Міністерство освіти і науки забезпечило підключення понад 100 українських вишів та наукових установ МОН до міжнародних наукових баз даних за кошти держбюджету.

Зокрема, 68 закладів отримали доступ до бази Scopus, а 64 – до Web of Science. Їх повний перелік можна переглянути за посиланням 

Підключення проходило через Державну науково-технічну бібліотеку, що дозволило як гуртовому покупцеві знизити вартість передплати.

«В Україні досі лише одиниці з найбільших ВНЗ могли дозволити собі доступ до цих ресурсів власним коштом. МОН вирішило змінити цю ситуацію і фінансово підтримати централізовану передплату, щоб дати змогу якомога більшій кількості вчених користуватись такими базами даних. Найпопулярнішими в науковому світі є Web of Science та Scopus, які стали не просто базами наукових видань і публікацій, а інформаційними платформами, які мають багато додаткових корисних аналітичних сервісів. Це дійсно потрібні науковцям якісні ресурси пошуку та аналізу інформації», – розповів директор департаменту науково-технічного розвитку МОН Дмитро Чеберкус.

Щоб відібрати виші та установи, Міністерство провело конкурс. Критеріїв відбору було три:

    Кількість наукових та науково-педагогічних працівників (характеризує масштаб закладу);
    Обсяг залучених фінансових ресурсів на наукові дослідження і розробки (найбільш узагальнено характеризує активність і мотивацію до наукової діяльності колективу закладу);
    Кількість наукових публікацій в Scopus та Web of Science (певною мірою характеризує якість наукових результатів у зрозумілому для світового наукового товариства форматі).

Сума балів, одержаних за цими критеріями, визначила загальний рейтинг закладу із максимальною оцінкою у 30 балів. Тим закладам, що одержали 15 балів і більше, а таких було 29, – надано доступ до обох баз даних. 74 ВНЗ одержали доступ до однієї з двох баз.

«Ми виходили з необхідності охопити доступом якнайбільшу кількість науковців – студентів, аспірантів, наукових і науково-педагогічних працівників. І, щоб максимально розширити аудиторію користувачів, встановили особливу додаткову умову. Установа, що отримала доступ, зобов’язана надавати його у комп’ютерних залах своїх бібліотек всім бажаючим – незалежно від того, які установи та заклади вони представляють. У підсумку нам вдалося охопити майже всю країну: в кожному обласному центрі, а також таких містах, як Маріуполь, Кривий Ріг, Кременчук, Мелітополь, є доступ до обох баз даних», – відзначив очільник департаменту.

Він додав, що окрім надання доступу компанії-постачальники послуг Elsevier (Scopus) та Clarivate Analytics (Web of Science) на прохання МОН погодилися проводити в Києві та регіонах семінари й тренінги. На них йтиметься про те, як підвищити публікаційну активність та якість наукових статей, шукати наукові видання для публікацій, планувати наукову кар‘єру. Додатково загадані компанії упорядкують в базах профілі українських вишів та наукових установ, що дозволить певною мірою підвищити їх рейтинги та видимість на світовій науковій карті.

 

  

 

За матеріалами: МОН