Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
29 квітня 2011 р. Всi новини

Як можна уникнути відпрацювання після навчання на бюджеті?

 

 

Доброго дня, я вчуся за направленням від пенсійного фонду України, і за контрактом повинен відпрацювати 3 роки після навчання там же. Чи можна уникнути відпрацювання після навчання і якщо так, то як? Дякую!


Відповідає: Анна Головятінская-Корнієвська, Помічник адвоката. Адвокатське об‘єднання «Олицький, Яценко та партнери» 20.04.2011 | 14:01

Здрастуйте! Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 22.08.1996р. № 992 «Про Порядок працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням», Випускники уклали угоду з вузами після зарахування на навчання, повинні відпрацювати за місцем призначення не менше трьох років.

У цій же постанові є перелік поважних причин, за якими допускається розірвання випускником угоди, це:

 

  •  Встановлення інвалідності 1 або 2 групи, внаслідок чого випускник не може виїхати на роботу за призначенням;
  •  Встановлення інвалідності 1 або 2 групи у дружини випускника, одного з батьків (або осіб які їх замінюють) випускника;
  •  Якщо випускник — вагітна жінка, мати або батько, які мають дитину до трьох років або дитину, яка згідно з медичним висновком потребує догляду (до досягнення нею шестирічного віку); одинока мати або батько, які мають дитину до чотирнадцяти років або дитини-інваліда;
  •  Проходження чоловіком військової служби (крім строкової), в тому числі за контрактом на посадах рядового, сержантського і старшинського складу, прапорщиків, мічманів та офіцерів у Збройних Силах, Національній гвардії, Державній прикордонній службі, Службі безпеки, а також інших військових формуваннях, ствонних згідно із законодавством України, та служби в органах внутрішніх справ поза місцем розташування замовника;
  • Вступ до ВНЗ III-IV рівнів акредитації для випускників вузів I-II рівнів акредитації.


До того ж, якщо випускник після закінчення ВНЗ проходить військову строкову службу, то термін перебування на ній зараховується в строк роботи за призначенням, це ж стосується і перебування жінки у відпустці по вагітності, пологах та догляду за дитиною до 3-х років.

У п.14 вищезазначеної постанови також йдеться, що у разі неприбуття молодого фахівця за направленням або відмови без поважної причини приступити до роботи за призначенням, звільнення його з ініціативи адміністрації за порушення трудової дисципліни, звільнення за власним бажанням протягом трьох років випускник зобов’язаний відшкодувати у встановленому порядку до державного бюджету вартість навчання і компенсувати замовнику всі витрати, але разом з тим 12 квітня 2011 Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України було надано роз‘яснення керівникам ВНЗ в яких висловлено таку позицію:- Закон України «Про вищу освіту» не містить умов про обов’язковість трирічного відпрацювання та відшкодування у встановленому порядку до державного бюджету вартості навчання.

Немає в законі і того, що вищий навчальний заклад зобов‘язаний гарантувати випускнику його працевлаштування, в обов’язки вищого навчального закладу входить сприяння працевлаштуванню своїх випускників. Будь-які матеріальні претензії до випускника ВНЗ, підготовка якого здійснювалась за державним замовленням, є неправомірними, тому що відсутні правові механізми, які б зобов‘язали його відшкодувати до державного бюджету вартість навчання.

Тому, як бачите, керуючись вищезазначеною Постановою, ЗУ «Про вищу освіту», Конституцією України, уникнути відпрацювання можливо.

У Вашому випадку ідеально було б підшукати відповідну з поважних причин і розірвати угоду, але якщо таких причин немає, то виходячи з вищевказаних роз’яснень Міносвіти, стягнення з Вас бюджетної вартості утворень провести неможливо, але звертаємо Вашу увагу, що подібної судової практики зка не існує, з цього за другим варіантом ніяких гарантій вирішення питання дати не можемо.

 

По матеріалам: vkurse.ua