Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
8 листопада 2017 р. Всi новини

МОН проведе моніторинг і визначить, яку саме допомогу потрібно надати кожному переміщеному вишу

 

Міністерство освіти і науки створило Комісію, що має визначити, якої реальної допомоги та підтримки потребують сьогодні переміщені університети та як зробити їх конкурентоспроможними серед інших ВНЗ.

До кінця листопада члени Комісії проведуть опитування керівників та співробітників переміщених закладів, а також з’ясують ситуацію щодо контингенту вишів, стану навчальних приміщень і гуртожитків, вивчать лабораторну базу й освітні програми, поспілкуються зі студентами. За результатами цієї роботи будуть розроблені пропозиції, як покращити діяльність кожного з таких університетів.

«Серед переміщених закладів – 19 ВНЗ та 2 інститути післядипломної педагогічної освіти. Є потужні університети, які успішно відновили роботу на нових місцях, але є й такі, що потребують вирішення низки проблемних питань, і в кожному конкретному випадку це має бути окреме рішення на різних рівнях виконавчої влади. Наше завдання – знайти ці рішення та допомогти університетам їх застосувати», – зазначив перший заступник Міністра освіти і науки Володимир Ковтунець.

За два роки Міністерству вже вдалося розв'язати частину питань, пов`язаних з відновленням діяльності переміщених вишів. Наприклад, вирішено проблему з розміщенням Таврійського національного університету в Києві, залучено міжнародні гранти для ремонту корпусів та гуртожитків, закупівлі техніки для низки інших закладів.

Переміщені ВНЗ також мають фіксований обсяг державного замовлення і вступати до них можна за спрощеною процедурою – через освітні центри. Під час вступної кампанії 2017-го вони діяли на базі цих університетів вже другий рік поспіль. Але, як засвідчує практика, переміщені університети все одно відчувають велику конкуренцію з боку інших закладів.

«Ми повинні не просто зберегти ці університети, а й допомогти їм залишатися успішними до того часу, коли вони зможуть повернутися додому», – додав Володимир Ковтунець.

Відзначимо, що нині найбільший контингент мають: Луганський національний університет імені Тараса Шевченка – 8 916 студентів, Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля – 6 635 студентів та Донецький національний університет імені Василя Стуса – 5 331 студент. Найменший – Луганська державна академія культури і мистецтв – 205, Макіївський економіко-гуманітарний інститут – 110 студентів.

 

  

 

За матеріалами: МОН