Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
14 листопада 2017 р. Всi новини

270 талановитих учнів отримуватимуть по 2600 гривень щомісяця

 

270 найкращих учнів – переможців Всеукраїнських олімпіад та конкурсу Малої академії наук – отримають стипендію Президента України.

«Стипендія Президента України – це визнання вашого таланту, працьовитості та потенціалу. Тепер найголовніше – не зупинятися на досягнутому та розвиватися далі. Нікому і ніколи не достатньо лише таланту, за справжніми звершеннями завжди стоїть кропітка праця та цілеспрямованість», – звернулась Лілія Гриневич до переможців.

Йшлося також про те, що держава розуміє – талановиті діти потребують опіки та підтримки з боку своєї країни. Саме тому стипендія Президента України для переможців конкурсу МАН та Всеукраїнських олімпіад зросла з 1243 до 2600 гривень на місяць.

«Учні, які удостоїлися стипендії Президента України, ведуть активну наукову діяльність, працюють над серйозними проектами, які можуть бути корисними для суспільства. Ми вважаємо, що ці школярі повинні отримувати визнання за свою копітку роботу і знати, що держава їх підтримує», – зазначив президент Малої академії наук Станіслав Довгий.

Лілія Гриневич також звернула увагу, що нещодавно Виконавча Рада ЮНЕСКО прийняла рішення, що МАН стане Центром ЮНЕСКО 2-ї категорії. Таким чином Мала академія наук України буде структурою, що під егідою організації допоможе розвивати наукову освіту в Східноєвропейському регіоні та інших країнах світу. Таку категорію надають організаціям, що становлять інтерес для ЮНЕСКО у зв’язку зі своєю культурною цінністю, досвідом та системою роботи.

Цього року серед стипендіатів – 150 переможців учнівських олімпіад та 120 переможців Всеукраїнського конкурсу-захисту МАН. 42 учні отримуватимуть стипендію Президента України другий рік поспіль, а 7 – третій рік. Серед них Анастасія Лівочка (м. Львів), яка тривалий час веде активну дослідницьку роботу. У попередні роки дівчина працювала над винаходами для АТО, а цього року отримала нагороди за екологічну розробку – прилад для пральних машин, який вбереже довкілля від шкідливого впливу миючих засобів.

Переможниця конкурсу МАН та призерка Конкурсу молодих вчених Європейського Союзу, який відбувся цьогоріч у Таллінні, Яна Жабура (м. Київ) отримує відзнаку за розробку багатофункціонального робота, який буде корисний в багатьох галузях – важкій і харчовій промисловості, медицині, хімії тощо. Він вміє переміщати предмети за певною траєкторією і обертати інструмент навколо трьох осей.

Інноваційний винахід Миколи Веремчука (м. Чернівці), який отримав спеціальний приз на конкурсі у Таллінні, дозволяє визначити густину повітря по фотографії, що значно спростить роботу вченим. Також серед винаходів стипендіатів – «розумний будинок», апарат для покращення венозного кровообігу з допомогою струму, удосконалені сонячні концентратори і теплові акумулятори, інноваційний спосіб переробки шин та багато іншого.

Виплата стипендій здійснюється Міністерством освіти і науки через Національний центр «Мала академія наук України» безпосередньо на банківські рахунки стипендіатів. З 2006 до 2017 року лауреатами стипендії Президента України стали 3240 осіб.

Довідково:

Учасниками Всеукраїнських учнівських олімпіад щорічно є близько 3 мільйонів учнів, з яких понад 2 тисячі змагаються у фіналі і майже половина з них нагороджується Дипломами І, ІІ та ІІІ ступенів як переможці.

У Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт, де юні дослідники представляють та публічно захищають самостійно виконані наукові роботи (за 63-ма різними науковими напрямками, що згруповані в 12 відділень) беруть участь близько 100 000 школярів-старшокласників – членів Малої академії наук України.

Одним із засобів заохочення талановитої учнівської молоді до навчання та науково-дослідницької діяльності був визначений механізм матеріального стимулювання дітей, які протягом багатьох років виявляють високий рівень знань, глибокий інтерес до вивчення наукових дисциплін поза шкільною програмою, схильні до проведення наукових досліджень, технічної творчості; виступають на конференціях, виставках; є призерами олімпіад.

Метою призначення стипендій передусім є фінансова підтримка юним науковцям для успішного навчання та проведення наукових досліджень.

 

  

 

За матеріалами: МОН